Genel Kurulda, teklifin ikinci bölümüne dair görüşmeler tamamlandı.

Saadet Partisi Hatay Milletvekili Necmettin Çalışkan, kanun teklifinin tüketicilerin güvenliğini sağlamayacağını belirterek, yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini savundu.

İYİ Parti Samsun Milletvekili Erhan Usta, teklifin bazı maddelerinin küresel tekelcilere taviz vereceği uyarısında bulunarak, bu maddelerin çıkarılmasını istedi. MHP Tokat Milletvekili Yücel Bulut, FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in ölümü üzerine tarihsel sürecin hafızalarda tutulmasının önemini vurguladı.

"Teklifin tüketici haklarını korumak ile alakası yok"

DEM Parti Hakkari Milletvekili Onur Düşünmez, tüketici kredileri ve konut finansmanı sözleşmelerinin elektronik ortamda imzalanmasının, yeterince bilgilendirilmeden gerçekleşebileceğini ve bu durumun tüketicileri mağdur edebileceğini dile getirdi.

CHP İzmir Milletvekili Ednan Arslan ise teklifin tüketici haklarıyla ilgisi olmadığını, çok uluslu şirketlerin korunmak istendiğini savundu.

Kabul edilen maddelere göre, doğrudan satış sistemleri tanımlandı ve bu şirketlerin sermaye şirketi olması zorunlu hale getirildi. Ayrıca, doğrudan satış şirketleri, belirli koşulları sağlamalı ve tüketicilere satış esas alınarak faaliyet göstermelidir. Tüketicilere, 30 gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin sözleşmeden cayma hakkı verildi.

Doğrudan satış şirketlerinin, tüketicilere yönelik bilgilendirme sistemleri kurma yükümlülüğü de getirildi. Bu düzenlemelerin yürürlüğe girmesi için 9 aylık bir süre öngörüldü. Meclis Başkanvekili Celal Adan, görüşmelerin ardından birleşime ara verdi.

Kaynak: Haber Merkezi