Tüm Yerel–Sen Genel Örgütlenme Sekreteri Devrim Onur Erdağ, Son Mühür TV’de yayınlanan Sıcak Bakış programında Ayşegül Koç’un sorularını yanıtladı. Erdağ, itfaiyeci ve zabıta emekçilerinin yaşadığı sorunlara dikkat çekerek, bu meslek gruplarının haklarının genişletilmesi gerektiğini vurguladı.
“Ülkede güvenlik sorunu oluşmaya başladı”
Son günlerde artan kadın cinayetlerine ilişkin konuşan Erdağ; “1 Ekim’de TBMM açıldı. Anayasayı değiştireceklerine bugün dönsünler, kadın cinayetlerini, çocuk cinayetlerini, çocuk tecavüzlerini bunlar üzerinde bir çalışma yapmayı konuşsunlar. Çünkü genç yaşta çocuklarımızı kaybediyoruz. Gençlerimizi kaybediyoruz. Bu ülkede güvenlik sorunu oluşmaya başladı. Bugün gelsinler bu ülkenin güvenlik politikaları üzerine bir çalışma yapsınlar. Bakın daha yeni, Mersin’de Kredi Yurtlar Kurumu’nda bir kız öğrencinin zorla arabaya bindirilip tecavüz edildiği gündemde. Üzerinde kan lekesi ile birlikte yurda kaçarak dönüyor. Ama nedense hiç kimse gündeme getirmedi, hala Valilik bir açıklama yapmadı. Bakın biz emek örgütüyüz. Ama biz sadece bu ülkede emeği değil, biz insanların da haksızlığın da hukuksuzluğun da mücadelesini veriyoruz, vermek zorundayız. Çünkü bu ülke bizim ülkemiz. Biz Türkiye Cumhuriyeti’nde yaşıyoruz. Türkiye Cumhuriyeti’nde yaşayan bireyler olarak birbirimize sahip çıkmak zorundayız. İstanbul Sözleşmesi’ne sahip çıkılsaydı bunları yaşamazdık. Bu olaylar tüm partilerin vicdanıdır. Biz çocuklarımızı, kadınlarımızı koruyamıyoruz. Bütün partilere sesleniyoruz: Lütfen elinizi vicdanınıza koyun” dedi.
Erdağ'dan itfaiyeci ve zabıta emekçilerine destek çağrısı
25 Eylül – 1 Ekim İtfaiyeciler Haftası’nı kutlamadıklarını söyleyen Erdağ, itfaiyecilerin bilgi, tecrübe, cesaret ve özveri gerektiren, büyük risklerle dolu bir meslek icra ettiklerini vurguladı. Erdağ; "Onlar, ateş savaşçıları. Her türlü koşulda tek amaçları kurtarmak, söndürmek ve yaşatmaktır. İtfaiyeciler hak ettikleri değeri görmüyorlar” dedi. Bir itfaiyecilik mesleğinin, kanunu olmadığını söyleyen Erdağ; "Görev başında yaralanan veya ölen itfaiyeciler tazminat bile alamıyor. Gelişmiş ülkelerde itfaiyecilik ayrıcalıklı bir meslekken, ülkemizde bu alandaki eksiklikler itfaiyecilerin can güvenliğini tehlikeye atıyor. Bu kutsal görevi yapan itfaiyeciler, sosyal haklarının genişletilmesiyle hak ettikleri onuru kazanmalıdır” dedi. Zabıtalarında benzer sorunlar yaşadığını belirten Erdağ, zabıta emekçilerinin sorunlarının büyük kısmının yasalarla çözülebileceğini, ancak bu sorunların yıllar içinde kangrenleştiğini vurguladı. Erdağ, zabıta emekçilerinin kent sağlığı ve huzuru için büyük fedakarlıklarla görev yaptığını ve bu emeklerinin karşılığını alması gerektiğini belirterek, taleplerine kulak verilmesini ve sorunlarına çözüm bulunmasını istedi.
Erdağ’dan 10 Ekim Katliamı mesajı
10 Ekim Gar Katliamı ile ilgili konuşan Erdağ; "Ankara'da 10 Ekim 2015’te düzenlenmek istenen 'Barış, Demokrasi ve Emek' mitingi öncesi iki ayrı noktada düzenlenen bombalı saldırıda 103 yurttaşımız hayatını kaybetti ve çok sayıda vatandaşımız yaralandı. Orada katledilen yalnızca masum insanlar değildi. Orada katledilmek istenen barıştı, çağdaşlıktı, özgürlüktü ve ülkenin birliğiydi. İnsanlığı, yaşamı, barışı, demokrasiyi ve emek mücadelesini hedef alan bu terör saldırısı en kanlı ve en vahşi şekliyle bir miting alanında masum insanları hedef almıştı. O günkü acı ve gözyaşının unutmak mümkün değildir. 10 Ekim Ankara Gar Katliamı, Türkiye devletinin başkentinin ortasında, bütün güvenlik bürokrasinin gözleri önünde gerçekleşti. 10 Ekim Ankara Gar Katliamı’nda yakınlarını kaybeden ailelerin acısını bir kez daha paylaşıyoruz, onların ve toplumun adalet talebinin acilen yerine getirilmesini istiyoruz” diye konuştu.
“Emekçiler bu ülkenin vicdanıdır”
Tüm Yerel-Sen’in çalışmalarından da bahseden Erdağ; “Biz emekçilerimizin haklarını ve sorunları hakkında sadece sosyal medyada ya da basında değil, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde de çalışma yürütüyoruz. Burada zabıtalarımızın özlük haklarını, özellikle maktu mesailerle ilgili çalışmalarımız var. İtfaiye emekçilerimiz, diğer mühendislerle ilgili çalışmalarımız var. Şeflerle ilgili çalışmalarımız var. Genel başkanım zaten itfaiye emekçisi kendisi. Hep birlikte beyin fırtınasıyla sorunları çözmeye çalışıyoruz. Bu sorunların çözülmesi gereken tek yer Türkiye Büyük Millet Meclisi’dir. Burada TBMM’deki tüm milletvekillerine parti gözetmeksizin sesleniyorum: “Emekçiler, bu ülkenin vicdanıdır, kadınlar, çocuklarımız, bu ülkenin vicdanıdır. Narin, bu ülkenin vicdanıdır. Bununla ilgili araştırmaların çalışmalarını takip ediyoruz, takip edeceğiz, her yere gündeme getireceğiz” diye konuştu.