Tunceli il sınırları içinde yer alan dağlar, Doğu Toros Dağları'nın uzantısı olarak batı-doğu yönünde uzanmaktadır. Peki, Tunceli'de hangi dağlar var? Tunceli'nin en ünlü dağı hangisi?
TUNCELİ'DE HANGİ DAĞLAR VAR?
Munzur Dağları ve onun uzantısı olan Avcı Dağları, il topraklarının kuzeybatı ve kuzey kesiminde doğal bir sınır oluştururken, kuzeydoğusunda ise Bağırpaşa Dağı bulunmaktadır. İlin orta ve güney kesimlerinde, 1500-2000 metre yükseklikte sıralanan tepeler mevcuttur. Mazgirt'in doğusundaki Kırklar Dağı (2033 m), Hozat'ın güneydoğusundaki Topatan Tepe (2234 m) ve Merkez-Ovacık arasında yer alan Karaoğlan Dağı (2422 m), ilin önde gelen yüksek tepeleridir. Bu dağlar, derin ve dar vadilerle ayrılmış olup sık meşe ormanlarıyla kaplıdır. Dağ eteklerinde ise ardıç topluluklarına rastlanır.
Munzur Dağları
Munzur Dağları, Tunceli ilinin kuzeybatısı, kuzeyi ve kuzeydoğusunda, 130 km boyunca çok zor geçit veren sıralar halinde uzanmaktadır. Geniş bir taban üzerine oturan Munzur Dağları'nın doruklarında yükselti genellikle 3000 metrenin üzerindedir. Bu dağlar, dik bir biçimde Ovacık çöküntü alanına doğru inmektedir. Bu kesim Mercan Dağları olarak bilinmektedir. Ovacık'tan sonra 1400 metre yükseltiye ulaşıldığında, 2800-3000 metreye çıkan yükselti kuşağında çok dik yamaçlar bulunmaktadır. Bu yamaçlardan kuzeye doğru açılan havza tabanlarına inilmektedir. Havza tabanları ile havzaları birbirinden ayıran yüksek sırtlar, yaz aylarında yöre halkının yaylak alanlarını oluşturmaktadır.
Munzur Dağları'nın güney yamaçlarında yer yer meşe ve ardıç topluluklarına rastlanmasına rağmen, çoğunlukla çıplak bir görünüme sahiptir. 2700 metreden yüksek kesimler sürekli karlarla kaplıdır ve kış aylarında yüksek ve sarp geçitler kapanmaktadır. Bu geçitlerin en önemlileri, yükseltisi 3000 metreye yaklaşan Mercan ve Kemah geçitleridir.
Bağırpaşa Dağı
Bağırpaşa Dağı, Munzur Dağları'nı Karasu-Aras Dağlarına bağlayan geniş ve yüksek bir kütledir. İl alanının kuzeydoğu ucunu tamamıyla kaplayan Bağırpaşa Dağı, batıdan Pülümür Çayı Vadisi, kuzeyden Karasu Vadisi, güneyden Peri Suyu Vadisi ile çevrilmiştir. Zirveleri sürekli kar ve buzlarla kaplı olan Bağırpaşa Dağının en yüksek noktası 2906 metredir. Özellikle güney etekleri, meşe ve ardıç ağaçlarından oluşan sık bir örtüyle kaplıdır. Pülümür, Karasu ve Peri Suyu vadilerine doğru alçalan kesimler, zengin otlaklarla kaplı platolar durumundadır.