ALPER TEMİZ - Türk-İş, Türkiye genelinde 81 ilde aynı anda kamuda örgütlü olduğu iş yerlerinde basın açıklamaları yaparak bir saatlik oturma eylemi gerçekleştirdi. İzmir'deki eylemde konuşan Türk-İş Ege Bölge Temsilcisi Hayrettin Çakmak, işçilerin artan ekonomik sorunlar karşısında mağdur olduğunu belirtti ve özellikle ücretler üzerindeki vergi yükünün hafifletilmesi gerektiğini vurguladı.
"İşçiler tarihinin en zor dönemini yaşıyor"
Çakmak, ülke genelindeki işçilerin ekonomik krizle mücadele ettiğini belirterek, "Türkiye’de bu kadar yoksulluk hiçbir dönemde yaşanmadı, işçiler hiç bu kadar zorlanmadı. Bugün 81 ilde, kamu işçileri olarak 1 saat işe geç başlama eylemleri düzenliyoruz. 26 Ağustos’ta Tekirdağ’da, 3 Eylül’de Zonguldak’ta on binlerce işçiyle mitingler yaparak sesimizi duyurmaya çalıştık. Ancak sabrımızın sonuna geldik, artık meydanlardayız. Bu ekonomik krizin bedelini biz ödemeyeceğiz" dedi. Çakmak, asgari ücretin açlık sınırının altında olduğunu ve en düşük emekli maaşının da asgari ücretin gerisinde kaldığını vurguladı.
"İşçi ücretlerinden alınan vergiler adil olmalı"
Çakmak, işçilerin üzerindeki vergi yükünün hafifletilmesi gerektiğini belirterek, "Gelir vergisi oranı tüm işçiler için yüzde 15’te sabitlenmelidir. Ülkemizde vergi adaleti sağlanmalı, az kazanan az, çok kazanan çok vergi vermelidir. Ancak işçiler, kazandıklarının önemli bir kısmını vergi olarak geri vermek zorunda kalıyor. Vergi sisteminde acil bir düzenleme yapılması şart" ifadelerini kullandı.
"Toplu İş Sözleşmesinde ücret farkları giderilmeli"
Çakmak, kamu sektöründeki toplu iş sözleşmeleriyle ilgili yaşanan sorunlara dikkat çekti. "2023 yılında imzalanan toplu iş sözleşmelerinin yürürlüğe giriş tarihlerindeki farklılıklar ücretlerde ciddi dengesizliklere yol açtı. Bu durum çalışma barışını tehlikeye sokuyor. Ek çerçeve anlaşma protokolü talep ediyoruz, bu farkların bir an önce giderilmesi gerekiyor" dedi.
"Emekli aylıklarında adalet sağlanmalı"
Sosyal güvenlik sistemiyle ilgili sorunlara da değinen Çakmak, emekli olacak işçilerin karşılaştığı mağduriyetlerin giderilmesi gerektiğini ifade etti. "Aynı işyerinde aynı dönemde çalışmış iki işçinin, emekli başvuru tarihine göre farklı aylık alması kabul edilemez. Bu durum işçileri emekli olmaya zorluyor ve nitelikli iş gücünü kaybediyoruz. Bu adaletsizlik giderilmeli" dedi.
"Ekonominin yükü işçinin sırtına yüklenemez"
Çakmak, Türk-İş'in sadece işçilerin değil, tüm dar gelirli kesimlerin insanca yaşayabilmesi için mücadele ettiğini belirtti. "Sendikalı işçiyle örgütsüz işçiyi, memurla işçiyi karşı karşıya getirmeye çalışıyorlar. Türkiye bir ucuz işgücü cenneti olamaz. Ekonomik krizin faturasını işçiler ödemeyecek" diyerek eylemlerinin devam edeceğinin sinyalini verdi.
Öte yandan Türkiye Ticaret Kooperatif, Eğitim, Büro ve Güzel Sanatlar İşçileri Sendikası (Tez-Koop-İş Sendikası) da eylemdeydi.