Çanakkale Kültür Yolu Festivali’nin açılışına; Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Batuhan Mumcu, Çanakkale Valisi Ömer Toraman, Kültür ve Turizm Bakanlığı Yaşayan Miras ve Kültürel Etkinlikler Genel Müdürü ve Türkiye Kültür Yolu Festivali Direktörü Selim Terzi, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir ve Çanakkale Belediye Başkan Vekili Öznur Benderlioğlu Doğangün katıldılar.

Bando eşliğin kortej yürüyüşüBando eşliğin kortej yürüyüşü

Festival etkinlikleri çerçevesinde, Yeni Kordon bölgesinde bir kortej yürüyüşü gerçekleştirildi. Bando takımının müzikleri eşliğinde Türk bayrakları taşıyan yüzlerce kişi, renkli görüntüler oluşturdu.

Yürüyüşe; Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Batuhan Mumcu, AK Parti Çanakkale Milletvekili Ayhan Gider, İYİ Parti Çanakkale Milletvekili Rıdvan Uz, CHP Çanakkale Milletvekili İsmet Güneşhan, Çanakkale Valisi Ömer Toraman, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Kültür ve Turizm Bakanlığı Yaşayan Miras ve Kültürel Etkinlikler Genel Müdürü ve Türkiye Kültür Yolu Festivalleri Direktörü Selim Terzi, Çanakkale Belediye Başkan Vekili Öznur Benderlioğlu Doğangün, Çanakkale İl Kültür ve Turizm Müdürü Ergun Çağman Esirgemez ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cüneyt Erenoğlu katıldılar. Kortej yürüyüşü Anadolu Hamidiye Tabyaları'nda sona erdi ve protokol üyeleri "Çocuk Köyü" etkinliklerini ziyaret ettiler.

6 Bin 500 yıllık eser artık kendi topraklarında

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından kaçakçılıkla mücadele kapsamında geçen yıl ABD’den iadesi sağlanan yaklaşık 6 bin 500 yıllık Orta Kalkolitik dönem mermer Kilya tipi idol, Çanakkale Kültür Yolu Festivali kapsamında Troya Müzesi’nde düzenlenen törenle ziyarete açıldı.

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Batuhan Mumcu, Milattan Önce 4500 yılına ait tarihi eserin geçen yıl ABD’den iade edildiğini belirterek, “Sayın Bakan'ımızın görev aldığı yıllar içerisinde yurt dışından birçok eseri getirme fırsatı bulduk. Vatanına geri dönen eserlerimizi sergilemek, kültürel mirasımızı, coğrafyamızda yaşam sürmüş tüm medeniyetlere ait eserlerimizi tekrar buraya getirmek bizi son derece mutlu ediyor" dedi.

En küçük bağışçıya ödülEn küçük bağışçıya ödül​​​​​​​

Çanakkale’de yaşayan 10 yaşındaki Onur Özcan Çimen’in hikâyesi Troya Müzesi’nde duygusal anlara sahne oldu. Evinin bahçesinde Roma dönemine ait 2 bin yıllık bir sikke bulup bu tarihi eseri Troya Müzesi yetkililerine teslim eden Çimen en küçük tarihi eser bağışçısı oldu. Türkiye’nin en küçük tarihi eser bağışçısı olan Çimen’e, bu onurlu davranışı için teşekkür eden Bakan Yardımcısı Mumcu, küçük çocuğa bir hediye verdi.

Kaynak: HABER MERKEZİ