Türkiye, yıllık ortalama 4 milyon ton üzüm üretiminin büyük kısmını Manisa'da gerçekleştiriyor. 2024 yılı itibarıyla Türkiye, çekirdeksiz kuru üzüm ihracatında dünya lideri olmayı sürdürüyor ve 100'ün üzerinde ülkeye 177 bin ton kuru üzüm göndererek 525 milyon 903 bin dolar gelir elde etti. Ancak, ihracat miktarında geçen yıla göre yüzde 29’luk bir düşüş görülürken, değer bazında yüzde 16'lık bir artış yaşandı.
Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Ali Işık, iklim koşullarına bağlı olarak rekoltede yüzde 30'a varan kayıplar yaşandığını ancak birçok üründe ihracat değerinin yüzde 15'in üzerinde arttığını belirtti. 2024 yılı kuru meyve ihracatı toplamda 1,8 milyar dolara ulaşırken, en büyük payı çekirdeksiz kuru üzüm oluşturdu.
"700-800 kilogram ürün alıyoruz"
Işık, Türkiye'nin kuru üzüm ihracatındaki başarısının, bağcılıkla ilgili yapılan yenilikler ve destekler sayesinde elde edildiğini, çiftçilerin emeğinin karşılığını ise etkili pazarlama stratejileriyle aldıklarını vurgulayarak, "İhracatta yakaladığımız bu başarı, bizim bu ürüne ne kadar değer verdiğimizin, ülke ve sektör olarak bu ürünü nasıl yönettiğimizin göstergesidir. Türkiye'de bağlar eskiden yerdeydi, bunların tel ve direk sistemine dönmesi için ciddi destekler verildi, damlama sulama ve kurutma sistemleri değiştirildi. Üniversiteler ve araştırma enstitüleri doğru cins ve çeşitlerin oluşmasını destekledi. Bitki koruma sistemleri aynı şekilde geliştirildi. Dolayısıyla bu büyük başarı elde edildi. Dekarda 500 kilogramın üzerinde, bazı bölgelerde ise 700-800 kilogram ürün alıyoruz. İhracatçılarımız da pazarlamayla çiftçimizin emeğinin karşılığını en iyi şekilde almasını sağlıyor." dedi.
Işık, çekirdeksiz kuru üzüm ihracatında temel pazar olan İngiltere ve Avrupa Birliği ülkelerinin yanı sıra uzak pazarlarla ilgili yürütülen çalışmaların sonuçlarını almaya başladıklarını belirtti. Özellikle Hindistan, Brezilya ve Japonya gibi ülkelere yapılan ihracatın arttığını vurguladı.