Haftada en az iki kez balık tüketilmesinin sağlık açısından önemini vurgulayan Dinçer, sağlıklı balık tüketimi konusunda dikkat edilmesi gerekenlere ve pişirme yöntemlerine değindi.

Türkiye kişi başı balık tüketiminde Avrupa’nın gerisinde kaldı

Dünya genelinde ada ülkelerinin kişi başı balık tüketiminde önde geldiğini ifade eden Prof. Dr. Dinçer, “Maldivler 153 kg, İzlanda 90 kg, Japonya ise 70 kg kişi başı tüketim ile dikkat çekiyor. Üç tarafı denizlerle çevrili ülkemizde ise bu oran deniz kıyılarında kişi başı 19 kg’a çıkarken, Anadolu’nun iç kesimlerinde 1 kg’ın altına düşüyor. Türkiye genelinde son 10 yılda kişi başı tüketim ortalaması 6.2-7 kg arasında kalmıştır. Oysa Avrupa Birliği’nin ortalaması 24 kg’dır” dedi.

Deniz ve çiftlik balığı ayrımı sona ermeli

Türkiye’de balık tüketim oranlarının düşüklüğünde halkın deniz balığı ve çiftlik balığı tercihi konusunda yaşadığı tereddütlerin etkili olduğunu dile getiren Dinçer, bu algının değiştirilmesi gerektiğini söyledi. “Yetiştirilen balıklarımız 80’den fazla ülkeye ihraç ediliyor. Ancak ülkemizde bu balıkların kalitesi konusunda hâlâ önyargılar var. Ayrıca su ürünleri yalnızca omega-3 oranları üzerinden değerlendirilmemelidir. İçerdikleri esansiyel amino asitler ve minerallerle çok değerli hayvansal protein kaynaklarıdır” dedi.

Mevsimine göre balık tüketimi

Balık tüketiminde mevsime dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Dinçer, bu yıl palamut avcılığında artış yaşandığını ve hamsinin tam zamanı olduğunu belirtti. “Amacımız omega-3 almaksa göç eden türleri, yani sardalya, palamut, uskumru ve hamsiyi tercih etmeliyiz. Ancak yıl boyunca çupra, levrek, alabalık ve Türk Somonu gibi yetiştirilen türleri de tüketebiliriz” dedi.

Sağlıklı pişirme teknikleri önemli

Balık pişirirken kullanılan yöntemlerin besin değerini korumada büyük önemi olduğunu ifade eden Dinçer, özellikle hamsi gibi omega-3 oranı yüksek balıkların derin yağda kızartılmasının bu değeri düşürdüğünü belirtti. “Çift tavalı hamsi tavası, mısır unu kaplaması ve kendi buharıyla pişmesi sayesinde omega-3 kaybını önler. Ayrıca ızgara, fırın ve buğulama sağlıklı pişirme teknikleridir. Modern cihazlarda ise 180-185 derece arası sıcaklıklar tercih edilmelidir” dedi.

Kaynak: İHA