Resmi Gazete'nin 5 Ekim 2024 tarihli sayısında yayımlanan karara göre, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) bünyesinde yapay zeka teknolojilerinin kazanımları ve risklerine yönelik araştırma yapılması amacıyla bir komisyon kurulması kararlaştırıldı. Bu komisyon, yapay zeka alanında hukuki altyapının oluşturulması, kazanımların belirlenmesi ve risklerin önlenmesine yönelik adımlar atacak.
Kararda, “Yapay Zekanın Kazanımlarına Yönelik Atılacak Adımların Belirlenmesi, Bu Alanda Hukuki Altyapının Oluşturulması ve Yapay Zeka Kullanımının Barındırdığı Risklerin Önlenmesine İlişkin Tedbirlerin Belirlenmesi Amacıyla Anayasa’nın 98’inci, İçtüzük’ün 104 ve 105’inci maddeleri uyarınca bir Meclis araştırması açılmasına” yer verildi. Komisyon, 22 üyeden oluşacak ve 3 aylık bir çalışma süresi olacak. Gerektiğinde Ankara dışında da çalışmalarına devam edebilecek.
Uluslararası İşbirlikleri Hız Kazanıyor
TBMM’de bu adım atılmadan yaklaşık iki hafta önce, 22 Eylül'de, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) ve Birleşmiş Milletler (BM), yapay zeka konusundaki işbirliğinin sonraki aşamalarını duyurdu. BM Genel Merkezi'nde bir araya gelen OECD Genel Sekreter Yardımcısı Ulrik Vestergaard Knudsen ve BM Genel Sekreteri'nin Teknoloji Elçisi Amandeep Singh Gill, küresel yapay zeka yönetişimi konusunda ileri bir işbirliği başlattıklarını açıkladı.
BM ve OECD, hükümetlerin yapay zeka teknolojilerine yönelik politika yanıtlarını iyileştirmek için birlikte çalışacaklarını vurguladı. Amandeep Singh Gill, “Tüm paydaşlarla birlikte çalışarak, hükümetlerin yapay zeka fırsatlarına ve risklerine yönelik zamanında ve etkili politika yanıtları vermelerini sağlayacağız” dedi.
OECD Genel Sekreter Yardımcısı Knudsen ise, “Ortak çabalarımız, insan merkezli, güvenli ve güvenilir yapay zeka teknolojilerini teşvik etmek ve bu alandaki riskleri daha iyi yönetmek için ülkelerin yapay zekadan en iyi şekilde faydalanmalarına yardımcı olacak” diye konuştu.
Yapay zeka teknolojilerinin hızla gelişmesi, ülkelerin bu alanda daha uyumlu ve gerçek zamanlı politikalar üretmesi gerektiğini ortaya koyuyor. TBMM’nin attığı bu adım, Türkiye'nin yapay zeka alanında daha güçlü bir hukuki ve politik altyapı oluşturma yönündeki iradesini yansıtıyor.