GÜNDEM HABERLERİ

Türkiye’nin doğal gaz girişi patladı: %9,5’lik artış!

2024 yılında Türkiye'nin doğal gaz sistemine giren toplam miktar, bir önceki yıla kıyasla yüzde 9,5 artış göstererek 56 milyar 390 milyon 412 bin metreküpe ulaştı.

BOTAŞ verilerine göre, geçtiğimiz yıl yaz aylarında artan hava sıcaklıkları nedeniyle elektrik tüketimi yükselirken, ihraç edilen gaz miktarındaki artış da doğal gaz talebini artırdı.

Bu süreçte, Türkiye’nin doğal gaz sistemine giren miktar 56 milyar 390 milyon 412 bin metreküp olarak kaydedildi. 2023 yılında ise bu rakam 51 milyar 477 milyon 297 bin metreküp seviyesindeydi.

Türkiye’nin doğal gaz ihracatı yapması nedeniyle, toplam tüketim ile sisteme giriş miktarı arasında yaklaşık yüzde 5 oranında fark oluşabiliyor.

Haziran Ayında Doğal Gaz Girişi Dip Seviyeye Ulaştı

2024 yılında Türkiye'ye en fazla doğal gaz girişi, yaklaşık 7,6 milyar metreküple Aralık ayında gerçekleşirken, en düşük giriş ise 2,67 milyar metreküple Haziran ayında oldu. Günlük bazda en yüksek gaz girişi 11 Kasım'da 285,2 milyon metreküple, en düşük giriş ise 18 Haziran'da 51,3 milyon metreküple kaydedildi.

Türkiye LNG Tedarikinde Kaynak Çeşitliliğini Artırıyor

Türkiye, son yıllarda doğal gaz ithalat ve ihracatında kaynak çeşitliliğini artırarak enerji tedarikini güçlendirdi. Boru hattı gazının yanı sıra sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) tedarik kapasitesini de artıran Türkiye, geçtiğimiz yıl LNG temininde yeni anlaşmalara imza attı.

Son 20 yılda inşa edilen LNG terminalleri ve Yüzer LNG Depolama ve Gazlaştırma Ünitesi (FSRU) tesisleri sayesinde enerji altyapısını genişleten Türkiye, 2024 yılında yaklaşık 100 milyar metreküp LNG tedarikini öngören anlaşmalar yaptı. Bu kapsamda, BOTAŞ, geçtiğimiz yıl dört farklı şirketle LNG tedarik anlaşmaları imzalayarak önemli bir adım attı.

BOTAŞ, Ocak 2023’te Umman ile 2025-2035 yıllarını kapsayan LNG anlaşması yaparak bu ülkeden yıllık 1 milyon tona kadar (yaklaşık 1,4 milyar metreküp) LNG almayı planladı. Mayıs 2024’te ExxonMobil ile yapılan Mutabakat Muhtırası çerçevesinde, Türkiye’ye yıllık 2,5 milyon tona kadar (yaklaşık 3,45 milyar metreküp) LNG tedarik edilmesi konusunda anlaşmaya varıldı.

Ayrıca, BOTAŞ, 2 Eylül 2024'te Shell ile, 18 Eylül 2024’te ise TotalEnergies ile LNG tedarikine yönelik 2027’den itibaren geçerli olacak 10 yıllık anlaşmalar imzaladı. Shell ile yapılan anlaşma kapsamında yıllık 4 milyar metreküp, TotalEnergies anlaşmasıyla ise yıllık 1,6 milyar metreküp LNG temin edilmesi hedefleniyor. Gazın bir kısmı BOTAŞ tarafından ABD’deki üretim terminallerinden teslim alınırken, bir bölümü Türkiye veya Avrupa’daki terminallere yönlendirilecek.

Tüm bu anlaşmaların toplamında, belirtilen firmalardan anlaşma süresi boyunca yaklaşık 100 milyar metreküp LNG tedarik edilmesi bekleniyor.

LNG altyapısının yanı sıra Türkiye, Rusya, Azerbaycan ve İran’dan boru hatları aracılığıyla da doğal gaz sağlıyor. Rusya’dan TürkAkım boru hattı üzerinden yıllık 31,5 milyar metreküp, Mavi Akım hattı ile ise 16 milyar metreküp gaz alma kapasitesine sahip bulunuyor. Bunun yanı sıra, Azerbaycan’dan gelen Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı (TANAP) yıllık 16 milyar metreküp, İran-Türkiye Doğalgaz Boru Hattı ise yıllık 10 milyar metreküp taşıma kapasitesine sahip.