GÜNDEM HABERLERİ

Türkiye’nin ilk görme engelli hakimi görevine resmen başladı

Hakim yardımcısı olarak atanan Sabit Kılıç, Türkiye'nin ilk görme engelli hakimi olarak tarihe geçti. Ayrıca, KPSS A Grubu kadrosuna atanan ilk görme engelli hukukçu unvanına da sahip oldu.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamaya göre, glokom hastalığı nedeniyle 10 yaşındayken görme yetisini kaybeden Sabit Kılıç, ilkokul ve ortaokul eğitimini birincilikle tamamladıktan sonra Gazi Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni kazandı. Mezuniyetinin ardından 2016 yılında Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nda uzman yardımcısı olarak göreve başlayan Kılıç, Türkiye'de KPSS A Grubu kadrosuna atanan ilk görme engelli hukukçu olarak dikkat çekti.

Engelli bireylerin adalete erişimi üzerine çalışmalar yürüten Sabit Kılıç, 2020 yılında "Engellilerin Haklarına İlişkin Sözleşme Bağlamında Türkiye'de Engellilerin Adalete Erişimi" başlıklı uzmanlık tezini tamamlayarak, aile ve sosyal hizmetler uzmanı olarak atanma hakkını kazandı.

Türkiye'nin ilk görme engelli hakimi unvanı

Uzmanlık görevi süresince, Bakanlığın engelli ve yaşlı bireylere yönelik projelerinde aktif rol oynayan Sabit Kılıç, Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nün internet sayfasının mevzuat içeriğini hazırladı, eğitimler verdi ve birçok ilde engelli ve yaşlı bakım kuruluşlarının kalite denetimini gerçekleştirdi. 2023 yılında yapılan idari yargı hakim yardımcılığı sınavında 85,21 puan alarak Türkiye'nin ilk görme engelli hakimi unvanını kazandı.

Adalet Bakanlığında idari yargı hakim yardımcısı olarak atanan Sabit Kılıç, yeni görevine başlamadan önce Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş'ı ziyaret etti. Kılıç, Bakan Göktaş’a desteklerinden dolayı teşekkür etti ve engellilerin çalışma hayatındaki yerinin önemine vurgu yaptı.

"Engelli istihdamını önemli ölçüde arttı"

Bakan Göktaş, Sabit Kılıç’ın azmiyle birçok kişiye ilham vereceğini belirterek, engellilerin toplumsal hayatta yer almasını önemsediklerini ve kamuda engelli istihdamını önemli ölçüde artırdıklarını ifade etti. Göktaş, "2002'den bu yana kamuda istihdam edilen engelli sayısını 12 kattan fazla artırarak 68 bine ulaştırdık. Bunlarla birlikte erişilebilirlik kültürünü yurt geneline yaymak için ilgili tüm kurumlarımızla, sivil toplum kuruluşlarıyla, üniversitelerimizle çalışmalarımız devam ediyor." ifadelerini kullandı.