GÜNDEM HABERLERİ

Türkiye'nin Kadın Erkek Eşitliğine Duyarlı Bütçeleme Modeli Sırbistan'da!

Türkiye ve Sırbistan arasında kadın erkek eşitliğine duyarlı bütçeleme konusunda deneyim paylaşımı gerçekleşti.

Türkiye'de Kadın Erkek Eşitliğine Duyarlı Planlama ve Bütçelemenin Uygulanması Projesi"nin üçüncü çalışma ziyareti, Sırbistan'da gerçekleştirildi. BM Kadın Birimi Türkiye Ofisi, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü ve Strateji ve Bütçe Başkanlığı işbirliğiyle yürütülen bu proje, Türkiye'de kadın erkek eşitliğini geliştirmeyi hedefliyor. Proje, kadın erkek eşitliği perspektiflerini politika oluşturma ve bütçeleme süreçlerine entegre ederek bu alandaki çalışmaları destekliyor. Çalışma ziyareti, Türkiye'deki kamu kurumlarına uluslararası kabul görmüş en iyi uygulamaları tanıtmayı ve Türkiye'nin Kadın Erkek Eşitliğine Duyarlı Bütçeleme (KEEDB) uygulamalarını güçlendirmeyi amaçladı. Ziyarette, KEEDB'nin bütçe mevzuatına ve ilgili belgelere yerleştirilmesi için yasal çerçevelerin oluşturulması ve düzenleyici etki değerlendirme faaliyetleri için teknik kapasitelerin geliştirilmesi gibi konular ele alındı.

Katılımcılar arasında BM Kadın Birimi Türkiye, Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü, Strateji ve Bütçe Başkanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Türkiye Büyük Millet Meclisi ve Türkiye Belediyeler Birliği gibi çeşitli kurumlardan uzman düzeyindeki temsilciler bulunmaktaydı. Türkiye heyeti, Sırbistan'daki KEEDB uygulanması hakkında farklı konularda görüşmelerde bulundu. Sırbistan’ın farklı kurumlarından temsilciler, stratejik planlama sürecinde kadın erkek eşitliği, yerel ve il düzeylerinde KEEDB uygulamaları ve kadın erkek eşitliği perspektifinin farklı alanlara entegrasyonu gibi konularda deneyimlerini paylaştılar.

Çalışma ziyaretlerinin nihai amacı, Türkiye'de planlama ve bütçeleme yoluyla kadın erkek eşitliğini geliştirmek için ulusal kurumları KEEDB konusunda donatmaktır. Bu kapsamda Sırbistan makamları ile gerçekleşen deneyim paylaşımı ile, Türkiye'nin KEEDB alanında politika çerçevesini ve uygulamalarını uluslararası iyi uygulamalar ışığında geliştirmeye yönelik politika yapıcılara yol gösterilmesi amaçlanmaktadır.