Türkiye Cumhuriyeti Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Somali Federal Cumhuriyeti Petrol ve Mineral Kaynaklar Bakanlığı arasında mart ayında imzalanan "Somali Kara ve Açık Deniz Blokları Alanında Mutabakat Zaptı" kapsamında görev alacak Oruç Reis Araştırma Gemisi, saat 11.00 sıralarında Karadeniz'den İstanbul Boğazı'na giriş yaptı ve yolculuğuna başladı.

Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Ofisi önüne saat 14.30'da gelen gemi için Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katılımıyla uğurlama töreni yapıldı. Gemiye Türk Deniz Kuvvetlerine ait 3 gemi eşlik ediyor.

Bunlardan ikisi Gabya sınıfı firkateynlerden TCG Gediz ve TCG Gökova fırkateyni, kalan son gemi ise lojistik destek gemisi olan TCG ÜTĞM. Arif Emekçi gemisi. İki fırkateyn ve bir lojistik destek gemisi ile Oruç Reis’i Somali açıklarında olası korsan saldırılarına ve diğer tehditlere karşı koruyacak.

GABYA sınıfı fırkateynlerin özellikleri

ABD’de Oliver Hazard Perry sınıfı olarak bilinen bu gemiler, 1997-2003 yılları arasında Türk Deniz Kuvvetleri’ne satılmıştır ve Türk Donanması tarafından Gabya Sınıfı olarak adlandırılmaktadır. ABD, bu gemileri güdümlü füze fırkateyni olarak sınıflandırmaktadır.

Türk Deniz Kuvvetleri envanterinde 8 adet Gabya sınıfı fırkateyn bulunuyor.

Almanya'dan Türkiye'ye silah satışında onay: Türkiye yerli imkanlarla geliştirirken gelen onay dikkat çekti Almanya'dan Türkiye'ye silah satışında onay: Türkiye yerli imkanlarla geliştirirken gelen onay dikkat çekti

Gabya sınıfı fırkateynler, okyanus gibi zorlu deniz koşullarına en dayanıklı gemiler arasında yer almaktadır. Denizlerimizdeki en dalgalı ortamlarda bile görev alabilme yetenekleri ile dikkat çekerler.

Gemilerin sağlam omurgaları ve dayanıklılıkları, Türk Donanması’nın birçok rekora imza atmasına olanak sağlamıştır. Örneğin, Gabya Sınıfı Fırkateyn (F-491) TCG GİRESUN, 2020 yılında Akdeniz ve Libya açıklarında toplam 182 gün boyunca limana uğramadan 4.368 saat görev yapmış ve 37.081 kilometre yol kat etmiştir.

F 496 T C G Gokova 02

Bu sınıftaki dört gemi (TCG GİRESUN, TCG GEDİZ, TCG GÖKOVA, TCG GÖKSU) kapsamlı modernizasyona tabi tutulmuştur. Ana radarları, ASELSAN’ın lisansıyla üretilen Thales Smart-S Mk radarı ile değiştirilmiş ve gemilere 8 adet Mk-41 Dikey Atım Sistemi (VLS) eklenmiştir. VLS’lerde 32 adet ESSM hava savunma füzesi bulunarak gemilerin hava savunma kabiliyeti artırılmıştır. Thales Smart-S Mk radar, 250 km menzil sunmakta ve 160 hava hedefine, 40 deniz hedefine aynı anda takip edebilme kapasitesine sahiptir.

2007-2011 yılları arasında tüm gemilere, yerli HAVELSAN ürünü olan GENESİS Savaş Yönetim Sistemi entegre edilmiştir. Gabya sınıfının helikopter pisti, S-70B SeaHawk deniz helikopteri için kısa olduğundan İstanbul Tersanesi’nde pistler uzatılmıştır. Böylelikle, gemilere AB-212 dışında S-70B helikopterleri de konuşlanabilmektedir.

Mk-13 lançeri, 40 füze kapasitesine sahiptir ve bu sistem, 36 adet SM-1 hava savunma füzesi ile 4 adet Harpoon anti-gemi füzesi taşımaktadır. SM-1 füzeleri her 2 saniyede bir, Harpoon füzeleri ise her 11 saniyede bir otomatik olarak doldurulup ateşlenebilmektedir.

TCG ÜTĞM. Arif Emekçi Lojistik Destek Gemisinin özellikleri

İki adet Lojistik Destek Gemisi Projesi’nin Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na teslim edilmesi amacıyla, SSB ve STM arasında 9 Şubat 2021 tarihinde bir sözleşme imzalandı. STM, ana yüklenici olarak Lojistik Destek Gemisi Projesi’ne ilişkin çalışmalara 24 Mart 2021'de başladı. Proje kapsamında program yönetimi, tedarik, montaj, gemi donatımı, entegrasyon, testler ve ELD gibi sorumluluklar STM tarafından yürütülüyor.

ADA Tersanesi’nde inşa edilen projedeki ilk gemi TCG YZB. GÜNGÖR DURMUŞ (A-574), 8 Aralık 2021 tarihinde düzenlenen bir törenle Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na teslim edildi. İkinci gemi ÜTĞM. ARİF EKMEKÇİ’nin (A-575) ise 2024 yılının ilk çeyreğinde teslim edilmesi bekleniyor.

1688986328 Tcgarif Ekmekci

Lojistik Destek Gemisi Projesi, Türk Deniz Kuvvetleri’nin ikmal ve lojistik yeteneklerini artırmak amacıyla hayata geçirildi. Gemilerin boyu 106,51 metre, genişliği ise 16,80 metredir ve toplam 82 kişilik mürettebat kapasitesine sahiptir. Ayrıca, 15 tonluk genel maksat helikopterinin iniş ve ikmal yapabilmesi için bir helikopter platformu bulunmaktadır.

Gemiler, 12+ deniz mili hıza ve 9500 deniz mili menzil kapasitesine sahiptir. 2 adet 12,7 mm ASELSAN STAMP silah sistemiyle donatılan gemilerde, 18 ton kaldırma kapasitesine sahip bir vinç mevcuttur. Bu gemiler; 8 adet konteyner, 631 ton içme suyu, 336 ton JP-5 helikopter yakıtı ve 4.036 ton F-76 yakıtı taşıma kapasitesine sahiptir.

Kaynak: Haber Merkezi