TUNAY AFYON/ÖZEL HABER - Yakın zamanda sektör temsilcileri ile yaptıkları toplantılarda Kurban Bayramı’nda eskisi gibi tüm otellerin hemen dolacağı ile ilgili bir düşüncenin bulunmadığını söyleyen Ertan Ustaoğlu, “Şu anda otellerde boşluklarımız var ama bu hafta muhtemelen dolar gibi görünüyor. Ama bayram sonrası 1 Temmuz’a kadar çok hareketli görünmüyor. Temmuz ve ağustos ayları için de yüksek oranda rezervasyon gelmiş değil. Rezervasyonlar geliyor ama maalesef istediğimiz ve bizi tatmin edici seviyede değil, çok çok iyi görünmüyor. Özellikle Kurban Bayramı, okul bitimine denk geldiği için insanlar planlarını temmuz ağustos ayına yönelik yapacakları için Kurban Bayramı’nda doluluk olacağını düşünmüyorum.” dedi. Otellerde doluluk oranının yüzde 50’lerde olduğunu kaydederek, “Ama ilerleyen zamanlarda yine son dakikalarla birlikte hareketlenme olur mu, bunu hep birlikte göreceğiz.  Fiyatlar da malum, mecburen fiyatlar da yüksek kalıyor, maliyet artışlarından dolayı, yoksa bunu başka türlü kurtaramıyoruz. Eğer doluluklar iyi giderse bu fiyatlarla gider ama doluluk oranları düşük olursa belki yüzde 10 gibi bir indirime gidilir diye düşünüyorum. Bunun nedenlerine bakarsak da tatil için Yunanistan’ı tercih edenler çok oluyor, Yunanistan’a, Avrupa’ya gidenler de var, turizmde parayı harcayacak kesimin belli bir kısmını yurtdışına ve Yunanistan’a kaptırmış durumdayız. Durum böyle olunca ekonomik güçlük içinde olan insanlar, bu fiyat artışından dolayı bu sene tatil yapmayı pek düşünmeyecekler” diye konuştu.

“Serbest piyasaya önlem almak zor”

Ustaoğlu, Türkiye’de otellerin doluluk oranlarının azalması ve turistlerin tatil için Yunanistan başta olmak üzere yurtdışını tercih ettiğini dile getirdi. Bu sorunun giderilmesi için yetkili makamların önlem alabileceği bir durum olmadığını ifade eden Ustaoğlu, “Ülkede serbest piyasa var. Ya fiyatları düşüreceksiniz, insanların Yunanistan’a gitmemesini sağlayacaksınız, maliyet artışlarının yüksekliği nedeni ile personel bulmakta bile sıkıntı yaşıyoruz, kıyı bölgelerde personel daha yüksek ücretle çalışıyor. Elektrik, gıda-kahvaltı maliyetleri de bunların yüksekliği bizim de fiyatı yükseltmemize mecbur ediyor. Ama Yunanistan’da böyle bir sıkıntı yok, onların maliyetleri daha düşük ve bizden daha uygun fiyatla geliyorlar. Buna yapılabilecek bir şey yok, insanların gidişinin durması için sadece Yunanistan’ın vize vermemesi gerekir, burada alınacak bir önlem yok” ifadelerini kullandı.

Devlet desteği ile maliyetler %15’e kadar düşebilir

Turizm sektöründe yaşanan yüksek fiyat sorununun çözümü için devletin vereceği desteğin etkili olacağını söyleyen Ustaoğlu, “Türkiye’deki kurumlar bu konu ile ilgili sadece maliyet düşüşleri ile ilgili bize yardımcı olabilirler, KDV oranlarında, konaklama oranlarında, konaklama vergilerini ciro üzerinden almak yerine başka bir yöntem belirleyebilirler. Zaten kıyı bölgelerdeki işletmeler 3 ay çalışıyor, bu sürenin uzaması için daha çok yabancı gelmesi lazım, bu duruma baktığınızda da demek ki fiyatlarımız yabancılara da yüksek geliyor. Bu noktada maliyetleri düşürmek gerekiyor, devlet vergi, sigorta konularında destek olursa bir nebze maliyet düşerse bizim de fiyatlarımızda yüzde 10-15’lik bir gerileme olabilir” dedi.

Muhabir: Tunay Afyon