Son Mühür - Türkiye’nin gurur projelerinden biri olan ilk yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A, bugün itibarıyla resmen hizmete giriyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, bu önemli adımla Türkiye’nin uzaydaki kapsama alanının 3,5 milyar kişiden 5 milyara çıkacağını duyurdu.
Uzaydaki yolculuk 1994'te başladı, zirve 6A ile taçlandı
Türkiye’nin uydu yolculuğu 1994 yılında fırlatılan Türksat 1B ile başladı. Ardından gelen 1C, 2A, 3A, 4A, 4B ve 5 serisi uydularla birlikte Türkiye, uzayda adım adım güçlendi. Bugünse, 20 yıllık birikimin sonucu olan Türksat 6A, yüksek yerlilik oranı ve tamamen Türkiye'de geliştirilen teknolojisiyle öne çıkıyor.
84 yerli parça, %80’in üzerinde yerlilik oranı
Türksat 6A’nın üretim sürecinde ASELSAN, TUSAŞ, TÜBİTAK Uzay ve C2TECH gibi yerli firmaların geliştirdiği 84 farklı ekipman kullanıldı. Uydu, %80’in üzerinde bir yerlilik oranıyla üretildi. Bu başarının ardından Türkiye, haberleşme uydusu üretebilen sadece 11 ülkeden biri haline geldi.
Uzayda 15 yıl görev yapacak
Türksat 6A, 9 Temmuz 2024’te SpaceX’in Falcon 9 roketiyle uzaya fırlatıldı. 12 günlük bir yolculuk ve 6 ateşleme sonrasında nihai görev noktası olan 42 derece doğu yörüngesine 28 Aralık’ta ulaştı. Uydunun test süreci başarıyla tamamlandı ve 17 Şubat’ta ilk test yayını gerçekleştirildi.
Türksat 6A ile birlikte, Türkiye’nin uydu hizmet ağı genişliyor. Yeni uydu Hindistan, Tayland, Malezya ve Endonezya gibi daha önce kapsanmayan bölgelere de hizmet sunacak. Böylece Türkiye'nin haberleşme uydularıyla erişebildiği nüfus 5 milyara çıkacak.
Tarihi tören bugün Gölbaşı'nda
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla bugün Türksat Gölbaşı Yerleşkesi’nde düzenlenecek törenle Türksat 6A’nın hizmete alındığı resmen ilan edilecek. Bakan Uraloğlu, bu projeyle Türkiye’nin sadece uzaydaki varlığını değil, aynı zamanda teknolojideki bağımsızlığını da güçlendirdiğini vurguladı.