Son Mühür - Bağlıkaya, TÜRSAB’a yapılan ihbarlar ve şikayetlere dayanarak, son yıllarda sahte tatil siteleri ve sosyal medya hesapları üzerinden yapılan dolandırıcılık olaylarının önemli bir artış gösterdiğini belirtti. 2022 yılına kadar bu tür vakaların 319 olduğunu söyleyen Bağlıkaya, 2023’te bu sayının üç katına çıkarak 920'ye yükseldiğini, 2024'te ise 868 olduğunu ifade etti. Ancak, mağdur sayısının resmi verilere göre çok daha fazla olduğunu düşündüklerini belirten Bağlıkaya, emniyet güçleriyle ortak çalışmalarının bu sayıları daha da azaltmaya yönelik devam ettiğini ekledi.
Instagram'dan yapılan dolandırıcılıklara dikkat edilmeli
Tatil ve seyahat alımlarında dolandırıcılığın büyük çoğunluğunun sosyal medya platformları, özellikle Instagram üzerinden gerçekleştiğini dile getiren Bağlıkaya, sahte hesapların çoğu zaman WhatsApp üzerinden iletişime geçtiğini belirtti. Dolandırıcıların, bu yollarla tatilcileri aldatmaya çalıştığını söyledi.
Sahte hesaplar ve rezervasyon sitelerinin genellikle tatil sezonlarında, özellikle bayram tatilleri, ara tatiller ve yarıyıl tatilleri gibi dönemlerde arttığına dikkat çeken Bağlıkaya, dolandırıcılık vakalarının farklı alanlarda görüldüğünü de belirtti. Örneğin, salgın döneminde villa kiralama dolandırıcılıkları artarken, günümüzde bungalov turizmi ile ilgili benzer vakaların yaşandığını ifade etti.
TÜRSAB üyesi acenteler tercih edilmeli
Tatillerin ve seyahatlerin güvenli şekilde gerçekleştirilmesi için TÜRSAB’a üye seyahat acentelerinin tercih edilmesi gerektiğini söyleyen Bağlıkaya, sahte sitelere karşı farkındalık yaratmaya çalıştıklarını aktardı. Dolandırıcıların çoğu zaman mevcut bir acentenin sayfasını kopyalayarak, alan adı üzerinde küçük harf değişiklikleri yaparak sahte siteler oluşturduğuna dikkat çeken Bağlıkaya, vatandaşları bu tür sitelere karşı dikkatli olmaya çağırdı.
Bağlıkaya, özellikle tatil alımları sırasında dikkat edilmesi gereken noktaların başında, web sayfasındaki adres çubuğunun dikkatle kontrol edilmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, ödeme işlemlerinin seyahat acentesine ait kurumsal IBAN numarasına yapılması gerektiğini ifade etti. Şahsi IBAN numarası kullananların dolandırıcı olabileceğine dikkat çekti.
Sahte hesaplar ve yorumlar hakkında uyarı
Bağlıkaya, sahte sosyal medya hesaplarının yüksek takipçi sayılarına sahip olabileceğini ancak bu hesaplardan az sayıda paylaşım yapıldığını belirterek, bu durumun şüpheli olabileceğini söyledi. Ayrıca, dolandırıcıların güven sağlamak amacıyla devlet kurumları ve tanınmış kişilerin hesaplarını takip etmeleri gibi yöntemler kullanabildiğini aktardı.
TÜRSAB’ın mücadele çabaları ve dijital denetim
TÜRSAB’ın dolandırıcılıkla mücadele konusunda önemli adımlar attığını belirten Bağlıkaya, bir dijital doğrulama sistemi ile tüketicilerin seyahat acentelerinin TÜRSAB üyesi olup olmadığını kolayca kontrol edebileceklerini söyledi. TÜRSAB’ın Google ve Meta gibi platformlarla işbirliği yaparak, dolandırıcılıkla ilişkili web sitelerini tespit edip, bunların üst sıralarda yer almasının önüne geçtiğini de ekledi.
Bağlıkaya, 2024 yılı itibarıyla TÜRSAB’ın kaçak acentecilik ve dolandırıcılık konusundaki 7 bin 656 ihbarı değerlendirdiğini ve 868’inin bungalov ve villa dolandırıcılıklarına ilişkin olduğunu ifade etti. Ayrıca, TÜRSAB’ın, şüpheli acentelere karşı sıkı denetimler gerçekleştirdiğini ve bu tür dolandırıcılık vakalarına hukuki destek sağladığını belirtti.