Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, İzmir’in Kemalpaşa ilçesinde yaşanan zirai don felaketi sonrası, 75. Yıl ve Cumhuriyet mahallelerindeki kiraz bahçelerinde incelemelerde bulundu. İncelemelere Kemalpaşa Ziraat Odası Başkanı Bülent Oray da eşlik etti. Bayraktar, bölgede yaptığı basın açıklamasında iklim değişikliği, tarım sigortaları, borç yapılandırması ve gıda arzı gibi konularda önemli uyarılarda bulundu.
“İklim değişikliği tarımı vuruyor”
Bayraktar, yaşanan iklim değişikliğinin tarım üzerindeki yıkıcı etkilerine dikkat çekerek, “Doğal afetler her sektörü etkiliyor ama en fazla tarım sektörünü vuruyor. Bu yıl zirai don, 3-4 gün boyunca devam etti. Çukurova’da narenciye kalmadı, Manisa’da üzüm zarar gördü. Kemalpaşa’da ise ihracat lideri kiraz büyük hasar aldı,” dedi.
“65 ilde tarımsal hasar tespit edildi”
Mart ayının kurak geçtiğini hatırlatan Bayraktar, Nisan yağışlarının hububat başta olmak üzere birçok ürün için kritik olduğunu söyledi. “Şu ana kadar yapılan çalışmalarda 65 ilde zirai don ve kar yağışı nedeniyle tarımsal hasar tespit edildi. İlkbaharda kışı, sonbaharda yazı yaşadık. Bu ciddi mevsim kaymaları, ürün desenlerinin değişmesini gerektirebilir,” şeklinde konuştu.
“Bazı ürünleri hiç bulamayacağız”
Üretimdeki kayıpların gıda arzını doğrudan etkileyeceğini vurgulayan Bayraktar, “Bazı ürünlerde yüzde 100 zarar var. Bu ürünler pazarda hiç bulunamayabilir. Fiyatlar artacak, özellikle yoksul kesimler ciddi şekilde etkilenecek,” uyarısında bulundu.
“Çiftçiye destek olunmazsa göç artar”
Bayraktar, çiftçilerin göç etmesini engellemek için acil önlemler alınması gerektiğini belirtti:
“Tarımda gençleri tutmak zorlaşıyor. TARSİM sisteminin adil şekilde işlememesi, sigorta primlerinin yüksekliği, çiftçiyi korumaktan uzak. Borçlar yeniden yapılandırılmalı, uzun vadeli ödeme planları oluşturulmalı. Ayrıca çiftçiye nakit destek sağlanmalı, bankalarla kredi erişimi kolaylaştırılmalı.”
“Bir gecede emek yok oldu”
Zirai donun etkilerini "bir gecede emek yok oldu" sözleriyle özetleyen Bayraktar, “Açık fabrikada üretim yapıyoruz. Bu nedenle tarım her türlü doğal afete açık. **İzmir’in Bayındır, Bergama ve Kemalpaşa ilçelerinde üzüm, şeftali, nektarin, kayısı ve kivi gibi ürünlerde ciddi zarar var,” dedi.