Kayseri-İstanbul seferini yapan bir yolcu uçağında "Upgrade yapmadınız, uçağı bombalayacağım" diyerek paniğe neden olan Gediz Solgançok'a verilen 10 ay hapis cezasının gerekçeli kararı mahkeme tarafından açıklandı. Solgançok, "Ulaşım araçlarını kaçırma veya alıkoyma" suçundan yargılanırken, mahkeme eyleminin bu suçu oluşturmadığına kanaat getirerek "Suç üstlenme" suçundan cezalandırılmasına hükmetti.

"Şaka" paniğe yol açtı, uçak rötar yaptı

15 Haziran 2023 tarihinde Kayseri Erkilet Havalimanı'nda Türk Hava Yolları'na ait Kayseri-İstanbul uçağı kalkış için yolcu alımına başladığı sırada meydana gelen olayda, yolculardan Gediz Solgançok'un kabin amirine söylediği iddia edilen "Beni upgrade yapmadınız. Uçağınızı bombalayacağım" sözleri büyük bir korkuya neden oldu. Terör eylemi endişesiyle panikleyen bazı yolcular arasında arbede yaşanırken, bazıları uçaktan inmek istedi. Durumun bildirilmesi üzerine uçağa güvenlik güçleri müdahale etti ve Solgançok gözaltına alındı. Uçak, olay nedeniyle 54 dakika gecikmeli olarak havalandı. İfadesinin ardından serbest bırakılan Solgançok hakkında "Ulaşım araçlarını kaçırma veya alıkoyma" suçundan dava açıldı.

Sanık "mizah amaçlıydı" dedi, mahkeme "suç üstlenme"den cezalandırdı

Kayseri 12'nci Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davada sanık Solgançok, eyleminin tamamen mizah amaçlı olduğunu savundu. Hostese söylediğini, güldüklerini ve yerine oturduğunu belirten Solgançok, polisle birlikte ifadeye gönderilene kadar herhangi bir tartışma yaşanmadığını iddia etti. Pişmanlığını dile getiren ve kastının olmadığını söyleyen Solgançok, beraatini talep etti. Ancak mahkeme, Solgançok'u Türk Ceza Kanunu'nun 270/1. maddesi gereğince "Suç üstlenme" suçundan önce 1 yıl hapis cezasına çarptırdı. Ardından sanığın yargılama sürecindeki iyi hali göz önünde bulundurularak ceza 10 aya indirildi ve hükmün açıklanması geri bırakıldı.

Gerekçeli kararda yolcu panik ve uçak araması vurgulandı

Mahkemenin açıkladığı gerekçeli kararda, Solgançok'un "Beni upgrade yapmadınız, uçağınızı bombalayacağım" sözleri üzerine bazı yolcuların terör eylemi korkusuyla şikayetçi oldukları ve uçakta arbede yaşandığı belirtildi. Ayrıca, yolcuların uçaktan inmek istemesi de kararda yer aldı. Sanığın "Ben DHKP-C üyesiyim. Uçağa bomba koydum. Bomba var" şeklindeki ifadesi üzerine uçakta arama yapıldığı ancak herhangi bir suç unsuruna rastlanmadığı da gerekçeli kararda vurgulandı.

Mahkeme: Uçak kaçırma kastı yok, "suç üstlenme" var

Gerekçeli kararın devamında, sanığın eylemi nedeniyle uçağın kalkış süresinin geciktiği, savunmasında söyleminin mizah amaçlı olduğunu belirtse de bu savunmanın suç ve cezadan kurtulmaya yönelik olduğu değerlendirildi. Sanığın "Uçağa bomba koydum" demesi üzerine yapılan aramada herhangi bir suç unsuruna rastlanmaması ve uçağın sonraki seferine gecikmeli olarak hareket etmesi dikkate alınarak, sanığın uçağın seferini tamamlamasını engelleyici bir davranışının olmadığı sonucuna varıldı. Uçağın 54 dakika gecikmeli kalkmasına neden olan eylemin ise "Ulaşım araçlarını kaçırma veya alıkoyma" suçunun unsurlarını taşımadığına hükmedildi. Mahkeme, sanığın eyleminin uçak kaçırma ya da alıkoyma kastı içermediği, suçun işlenmesindeki özellikler ve meydana gelen zararın ağırlığı göz önünde bulundurularak "Suç üstlenme" suçundan cezalandırılmasına karar verdi.

Kaynak: DHA