Ülkemizde milyonlarca öğrenci üniversite heyecanı yaşarken, bazı öğrenciler bu heyecana ortak olamıyor. Puanı devlet üniversitelerine girmeye yetmeyen ancak vakıf üniversitelerinde tutan öğrencilerin gelen rekor zamlarla bu üniversiteleri seçme şansı daha da azaldı. İzmir’in köklü vakıf üniversitelerinden Ekonomi, Tınnaztepe ve Yaşar Üniversite’si fahiş zam oranlarıyla rekora koştu. Geçen yıla göre fiyatlar %100 oranında artış gösterdi. İzmir’de öğrenci olmanın bedeli hem aileler tarafından hem de öğrenciler tarafından ağır ödeniyor.

İzmir’deki Ekonomi Üniversitesi yüzde 115,38 oranında zam yaparken, Yaşar Üniversitesi yüzde 104,76 oranında, Tınnaztepe Üniversitesi ise yüzde 95 zam yaparak rekor zam konusunda 3.yerini aldı.

Ekonomi Üniversitesi

Ekonomi üniversitesi 2023-2024 akademik yılında mühendis olmanın bedeli 240.000,00 TL iken, bu yıl 510.000.00, Tıp fakültesi okumanın 480.000.00 TL’den 559.000,00 TL, hukuk fakültesi ise yüzde 115,38 oranında zam yaparak 559.000.00 TL’ye yükseldi.

Yaşar Üniversitesi

Yaşar Üniversitesi 2023-2024 yılında 2 yıllık Adalet Meslek Yüksekokulu’nda hazırlık sınıfı dahil 4 yıllık üniversite okumak isteyen bir öğrenci geçen yıl 210.000.00 TL’ye okurken bu yıl yüzde 104,76 oranında artış göstererek fahiş fiyat listesinde 2. Sırada yerini aldı.

Tınnaztepe Üniversitesi

İzmir Buca da bulunan Tınnaztepe Üniversitesi Ekonomi Üniversitesi ile pahalılık konusunda yarış haline gelmiş durumda. Diş doktoru olmak isteyen bir öğrenci geçen yıl 279.370 TL öderken bu yıl %95 oranında zam yaparak 544.772 TL’ye yükseltti.

Milyonlarca genç tercih zamanı aileleriyle kara kara düşünürken, özel üniversiteler krizi fırsata çevirerek büyük oranda zam yaptı. Yaşar Üniversitesi’nce İletişim Fakültesi’nde Halkla İlişikler okuyan bir öğrenci ‘’Geçen yıl bu fiyat bu kadar zorlamıyordu. Ben hem çalışıp hem okuyarak bu fiyatın üstesinden geliyordum. Ama şu an bu fiyatın altında eziliyorum. Öğrenci olmanın bedelini ülkece çok ağır ödüyoruz. İşsiz kalma korkusundan özel üniversiteye geldim her ne kadar burslu olsam da gerçekten uçuk fiyat bu rakamlar. Mezun olmaktan ziyade, hepimizi işsizlik korkusu sarıyor’’ diyerek endişelerini dile getirdi.

Türkiye’deki vakıf üniversiteleri Oxford’tan daha pahalı 

Ücret yüksekliğini eleştiren Deva Milletvekili Mehmet Emin Ekmen, Gençlik Spor Bakanlığı ile Millî Eğitim Bakanlığının, yurt ücretlerini Yüksek Öğretim Kurulunun da üniversite ücretlerini denetleyebileceği bir yasal teklifte bulunduğunu hatırlatarak şu sözleri söyledi: ‘’İngiltere'nin dünya çapında ilk 5’te olan büyük bir üniversitesi var, Oxford. Aynı şekilde Amerika'nın Stanford ve Harvard diye iki büyük üniversitesi var. Bu üç üniversitenin kendi vatandaşları için talep ettikleri eğitim ücreti ne kadar biliyor musunuz? 8 bin 500, 9 bin, 10 bin dolar ya da pound… Yani 350 bin lira. Bugün Koç ve Sabancı Üniversitelerinin bazı bölümlerinin 1 milyon liradan pahalı olduğunu biliyorsunuz değil mi? Ankara TED Üniversitesinin psikoloji bölümü 600 bin lira. Tıp bölümleri 800 bin ile 900 bin lira. Yani biz ne ara bu kadar büyük ve zengin bir ülke olduk, vatandaşlarımız refah içerisinde yüzüyor da biz kendi öğrencilerimize Oxford'dan, Stanford'dan, Harvard'dan daha pahalı üniversite eğitimi veriyoruz.”

‘’Çocuklar para ile mezun olamaz’’

 Ülkemiz geldiği ekonomik durum ortada ama dünyanın hiçbir yerinde bizim ülkemizde olduğu kadar özel üniversite yok diyen Eğitim Sen İzmir 1 Nolu Şube Başkanı Nafiz Ceylan, ‘’Öğrencilerimizin, velilerimizin bu şartlarda çocuğunu okula göndermesi, okuyan çocukların bu parayı bulması çok zor. Hele bu ekonomik dar boğazda insanların açlık sınırının altında aldığı ücret nedeniyle çocuklarını okutmakta zorlanacaklar. Bu özel Üniversitelerinde fiyatların bu şekilde artış olması aslında ülkemizdeki okuma fırsat eşitsizliğinizde yaratıyor. Parası olanların okuyacağı olmayanların okumayacağı bir durum oluyor. Biz bunların doğru olmadığını söylüyoruz. Vakıf üniversiteleri olmaz tarikatların üniversiteleri olmaz devletin üniversitesi olur. Devletin üniversitesinde kamusal eğitim yapılır ve çocuklar parayla değil okuyarak mezun olur. Dünyanın hiçbir yerinde bizde olduğu kadar başka hiçbir yerde bu kadar vakıf üniversitesi yok’’ diye konuştu.

‘’İnsanları sömürüyorlar’’

Ülkemizin ekonomi konusunda dar boğazda olduğunu dile getiren Ekmen, ‘’Bunların çoğunu siyasi iktidar kendisinin yapamadığını bunlara teşvikler vererek yaptırıyorlar. Bunlar zaten paranın bir kısmını devletten teşvik olarak alıyorlar. Geriye kalan ise insanları sömürülmekten insanları bir şekilde paralarını alıyorlar en azından vatandaş zor durumda. Evini aracını satarak boğazından kısarak ekonomik olarak zor durumda bırakarak çocuğunun ilerisi için bir gelecek vaad edecek bir üniversiteye göndermeye çalışıyor. Ama bu bizim ülkemizde maalesef büyük bir sorun. Bu durumun tamamen çözülmesi gerekiyor. Para ile üniversite olmaz. Öğrencilerin beceri ve isteklerine bağlı olarak üniversitelerin olması lazım’’ dedi.

Muhabir: GAMZE ESKİKÖY