Son Mühür/ Beste Temel- Urla Belediye Başkanı Selçuk Balkan Son Mühür'e özel açıklamalarda bulundu. Başkan Balkan, 11. Uluslararası Urla Enginar Festivali öncesi Urla'da enginar hasatına, festival kapsamında gerçekleşecek programlara ve festivalin turizme etkilerine yönelik yaptığı açıklamalarında Urla'nın son durumunu değerlendirdi. 

"Zirai don için yapılacak destek listesinde İzmir yok"

Urla Belediye Başkanı Selçuk Balkan, son günlerde ülke genelinde etkili olan zirai don hakkında yaptığı açıklamasında, "Zirai don enginarı etkilemedi. Zirai don üzüm bağlarındaki filizleri, çiçeğe yatmış badem ağaçlarını, erik ağaçlarını, meyve ağaçlarını etkiledi. Mevsimsel olarak tam ürünlerin çiçekten tomurcuğa dönüştüğü zamanda, o çiçekleri tomurcukları yakarak inanılmaz derecede tarımsal üretime darbe vurdu. Ve şunu da belirtmek isterim zirai don kapsamında yapılacak olan desteklerle ilgili listeye İzmir alınmadı" dedi. 

"Ekrem başkanın tutukluğu olduğu bu dönemde  konser yapmak bize yakışmaz"

Başkan Balkan geçmiş dönemde festival kapsamında yapılan konserlerin bu sene gerçekleşmemesi üzerine ise, "Ülkenin içinde bulunduğu antidemokratik ortamda, adaletin bu kadar kelepçe altına alındığı, belediye başkanlarının tutulu olduğu, Türkiye'nin umudu Ekrem başkanın tutuklu olduğu bu dönemde  konser yapmak bize yakışmaz. Biz slow motion bir festival gerçekleştirerek yine buradaki algıyı yüksek tutmak, heyecanı yüksek tutmak, festivali de fırsata çevirmek aynı zamanda burada demokrasi laiklik vurgusu yaparak sosyo-kültürel etkinlikleri yapmaya devam edeceğiz" ifadelerine yer verdi. 

Yıl boyu gerçekleşen özel günlerle turizm ayakta

25-26-27 Nisan'da gerçekleşecek olan 11. Uluslararası Urla Enginar Festivali'nin ilçede turizm hareketliliğine etkisi olup olmadığını değerlendiren Başkan Balkan, "Sadece Urla'daki festivalin değil, Çeşme'de geçtiğimiz hafta gerçekleşen festivalin de Urla'ya etkisi oldu. Doldu taştı Urla. Bu tabii dönemsel olarak farklı zamanlarda yapılacak olan etkinlikler. Biz Urla sadece Enginar Festivali'nde ya da Bağbozumu'nda olmasın, buradaki "Gastrofarm Urla", şemsiyesi altında, gastronomi ve tarımsal üretime dayalı festivallerimizi yıla yayarak burada ekonomik sürdürülebilir bir festival programı yapmak istiyoruz. "Gastrofarm Urla", hem gastronomiye hem de tarımsal üretime dayanan, Urla'daki farklı kültürlerin bir arada yaşadığı Urlamızda farklılığın gastronomiye yani mutfağa yansımış bir zenginliğidir. 

"Festivallere sahip çıkmaya çalışıyoruz"

Biz Mart 9'u dediğimi Mart ayında ot festivali, Nisan ayının sonunda Mayıs başında Enginar festivali, 14 Ağustos'ta Bağbozumu şenlikleri, bağ demek üzüm bağı değil bostan demek aslında , çiftçinin toprağı alın teriyle sulayıp ürünleri geri aldığı topladığı festival demek. Bir de hasat şenliği var. Eylül ayının son 3 haftası Cuma-Cumartesi-Pazar 9 gün sürecek olan, Urla'daki Bağ Yolu Rotasına kayıtlı, her gün ayrı bir şaraphanede etkinliklerin yapılacağı hasat şenliği yapmak istiyoruz. Son olarak da Kasım ayında Dünya Zeytin Günü'ne denk gelen Kasım ayının başında da zeytin ve sanat festivali yapmak istiyoruz. Çünkü Urla'da bu festivallerin paydaşı olan rotalarımız var. Bir tanesi 10 tane şaraphanenin olduğu Bağ Yolu Rotası, ikincisi gastronomi rotamız, burada ödüllü şeflerimizin de olduğu yaklaşık 10 taneye yakın mutfağımızı bünyemizde bulunduruyoruz. Bir diğeri zeytin rotamız. HİÇ Zeytin Ormanı'ndan başlayan, Levent hocamızın yaptığı Köstem Zeytinyağı Müzesi'ne, Hayal Bahçe'den, Bademlerdeki Zeytin Kooperatifi'ne kadar zeytin üreticilerinin bulunduğu bir rotamız da var. Bir de ayrıca kültür rotamız var. Klazomenai Antik Kenti'nden, Mustafa Koç Sualtı Arkeoloji Müzesi oradan Urla'daki Kent Tarihi ve Arşivi Müzesi'ne, Ardiyi Köşkü'ne, Sıbyan Mektebi'ne, Tarihi Malgaca Çarşısı'na, İbrahim Paşa Cami'sine, Uzbaş Arboretumu'na, Arkas Sanat Müzesi'ne ve KÖSTEM Zeytinyağı Müzesi'ne kadar uzanan bir kültür rotamız var. buna Urla Dam da eklendi. Biz bu rotalarımızla birlikte paydaşlarımızla beraber festivallerimize sahip çıkmaya çalışıyoruz. Görev yaptığımız süre boyunca da festivallerin Urla'ya ait olmasına ve kimse tarafından özelleştirilerek gelir getirici bir argüman haline dönüştürmesine izin vermeyeceğiz. 

"Gastronomi ve tarım kültürünü gelecek nesillere aktarmak için elimizden geleni yapacağız"

11. Uluslararası Urla Enginar Festivali için kurulan ve bu yıl ilki gerçekleşecek olan "1. uluslararası Gastronomi ve Sürdürülebilir Tarım"'ı anlatan Başkan Selçuk Balkan sözlerine şöyle devam etti, "Bu yıl stantlar için meydanı ikiye böldük. Yeme içme kültürünün de aslında içinde barındığı, ev ekonomisine katkı sağlayan üretici kooperatiflerimizin, ev hanımlarının, aslında kendi ürünlerini sattığı Belediyemizin arkasında bulunan park alanına bir foodcord yapmak istiyoruz. Orada Urla'ya ziyarete gelen vatandaşlarımızın, öğrencilerimizin, emeklilerimizin de aslında buradaki enginarlı ürünlerin tadına bakacağı alan yaratıyoruz. Aynı zamanda meydanda da hediyelik ürünlerin olduğu, üretici pazarın kurulduğu, sahnenin olduğu, konuşmaların atölyelerin olduğu bir etkinlik olacak. Aynı zamanda Tamirhane binasında da "Gastrofarm Urla" dediğimiz "1. uluslararası Gastronomi ve Sürdürülebilir Tarım" konferanslarının ilkini gerçekleştireceğiz. Burada çok değerli şeflerimizle beraber yurt dışından gelen, üreticilerimizle birlikte, gastronomi yazarlarıyla birlikte, orada bilgi alışverişinde bulunup Urlamızın gastronomi ve tarım kültürünü gelecek nesillere aktarmak için elimizden geleni yapacağız"

Muhabir: BESTE TEMEL