Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Urla Belediye Başkanı Selçuk Balkan, Urla’nın doğal, kültürel ve tarihi değerlerini koruyarak yaşatan, yerel kimliği ve yarattığı sinerji ile dünya çapında yeni bir etki ve etkileşim yaratma gücüne sahip bir belediye oluşturmayı hedeflediklerini belirtti. Başkan Balkan, “Urla’nın gelecekteki nüfus projeksiyonunda ihtiyaç duyulan projeleri ve stratejiyi belirlemek üzere düzenlediğimiz bu çalıştayın önemini vurgulamak istiyorum. Bir kentin yol haritasını ancak ve ancak o kentte yaşayanların, o kentin tüm güçlü ve zayıf yönlerini bilenlerin oluşturabileceğine inanıyoruz. Bu bağlamda, ilçemizde yaşayan vatandaşlarımızın karar verme süreçlerine ortak olması bizler için çok kıymetli. Halkın bu katılım hakkını kullanabilmesinin en iyi yollarından biri, yerel yönetimlerin stratejik planlama süreçlerine aktif ve etkili bir şekilde katılmasıdır” dedi.

 Urla Belediye Başkanı Selçuk BalkanToplantıda, Urla Belediyesi tarafından İzmir Planlama Ajansı (İZPA) destekli olarak düzenlenen çalıştayda beş temel alan masada ele alındı. Bu alanlar; Alt Yapı ve Üst Yapı Belediyeciliği, Adil ve Eşitlikçi Kalkınma, Dijital Demokrasi, Kapsayıcı Sağlık ve Çoklu Krizlere Dirençli Kent olarak belirlendi. Katılımcılar, bu konular etrafında mevcut durum ve vizyon eksenlerinde müzakereler gerçekleştirdi. Çalıştayın sonuçları ve önerileri, ilerleyen günlerde detaylı bir rapor olarak yayınlanacak.

Urla’nın gelecek vizyonu

Başkan Selçuk Balkan, Urla’nın kültürel, sanatsal, turistik, eğitimsel, tarihi ve gastronomik potansiyelini ön plana çıkararak akıllara kazınmayı hedeflediklerini vurguladı. Başkan Balkan, “Oluşturacağımız stratejik planda, belediye yönetim anlayışımızın kriterleri de yer alacak. Biz yerel yönetim olarak; Urla coğrafyasının ve insanının zenginliğini adil, çevik ve sürdürülebilirlik odaklı küresel çözümler üreterek yöneten, toplumsal dayanışmayı ve gayreti örgütleme becerisi ile öne çıkan, evrensel bir ses olan kendi örgüt yapımız içindeki birimlerin ve dış paydaşlarla olan ağ yapıların ilişki ve iletişiminde güçlü, bu ağların etkileşiminin yarattığı enformasyonu en etkin şekilde işlemeye, geliştirmeye ve modellemeye odaklanan, yaşamdaşlık kültürünü benimsemiş rol model kurumlardan biri olmayı hedefliyoruz. Vizyonumuz; Urla’nın doğal, kültürel ve tarihi değerlerini koruyarak yaşatan, yerel kimliği ve yarattığı sinerji ile dünya çapında yeni bir etki ve etkileşim yaratma gücüne sahip bir belediye oluşturmaktır” ifadelerini kullandı.

Çalıştayın metodolojisi

İzmir Planlama Ajansı (İZPA) Başkanı Prof. Dr. Koray Velibeyoğlu, çalıştayda yaptığı konuşmada İzmir’in genişleyen ve büyüyen yapısının yeni bir çevre düzeni planına ihtiyaç duyduğunu belirterek, “Genişleyen ve büyüyen kentin yeni bir plana ihtiyacı var. Burada önümüzdeki 5 yıla bakarken, 50 yılın bakış açısına da göz atmak gerekiyor” şeklinde değerlendirmede bulundu.
Çalıştayın metodolojisi hakkında bilgi veren Dr. Öğr. Üyesi Pelin Özden, katılımcılara sürecin işleyişi ve yöntemleri hakkında detaylı bilgi sundu. Çalıştay, gün boyunca süren oturumların ardından sonuç ve değerlendirmeler ile sona erdi.

Muhabir: Gamze Eskiköy