Uşak'ın Ulubey ilçesindeki Blaundos Antik Kenti'nde, Roma dönemine ait yaklaşık 2 bin yıllık bir kadın heykeli, bakım ve restorasyon çalışmalarının ardından Uşak Arkeoloji Müzesi'nde sergilenecek. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, heykelin bulunduğu bölge, antik kentin tarihi önemi açısından dikkat çekiyor.
Uşak İl Kültür ve Turizm Müdürü Sabri Ceylan, antik kentin, Büyük İskender’in Anadolu seferinde Makedonya’dan gelen askerlerin yerleşmesiyle “garnizon kent” olarak bilindiğini belirtti. 2018 yılından bu yana Uşak Arkeoloji Müzesi başkanlığında devam eden kazılarda, bu yıl Demeter Tapınağı bölgesine yoğunlaşıldığını ifade etti. Ceylan, tapınağın batı kısmında yapılan kazılarda bir heykel tespit edildiğini aktardı.
Yaklaşık 1,5 metre derinlikten gün yüzüne çıkarılan heykelin başı ve kolları yok, ancak erken Roma dönemine ait olduğu tahmin ediliyor. 190 santimetre boyundaki heykel, Uşak Arkeoloji Müzesi'nde koruma altına alındı. Ceylan, “Müze müdürlüğümüz ve bakanlığımız uzmanları tarafından restorasyon çalışmaları tamamlandıktan sonra heykeli Uşak Arkeoloji Müzesi’nde sergileyeceğiz. Restorasyonun ortalama 5-6 ay içerisinde tamamlanmasını bekliyoruz,” dedi.
Ceylan, 2021 yılında aynı bölgede iki heykel bulunduğunu hatırlatarak, “Demeter Tapınağı, kentin merkezi ve ruhsal bir alanı. Bu nedenle burası şehrin kalbi diyebiliriz. Bu bölgede her zaman yeni sürprizlere hazırlıklıyız ve yeni buluntuları bekliyoruz,” şeklinde konuştu.
Bu önemli keşif, hem Uşak'ın hem de Türkiye'nin tarihi ve kültürel mirasına katkı sağlayacak. Antik dönem eserlerinin korunması ve sergilenmesi, ziyaretçilere tarihi bir yolculuk sunacak.