Son Mühür/ Beste Temel- Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Zülfikar Polat, Ramazan ayında oruç tutmanın sindirim sistemi üzerinde hem olumlu hem de olumsuz etkileri olduğunu vurguladı. Oruç tutmanın sindirim organlarının dinlenmesine yardımcı olurken, sıvı kaybı, reflü, gastrit ve ülser gibi sorunları da tetikleyebildiğini ifade eden Polat, Hamileler, böbrek hastaları ve kronik rahatsızlığı olanlar oruç tutmadan önce mutlaka doktora danışması gerektiğini belirtti.
İftarda ve sahurda dengeli beslenmenin özen göstererek öğünler hazırlamanın, bu sorunları önlemeye yardımcı olabileceğini söyleyen Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Zülfikar Polat, oruç tutmanın vücuda iyi gelen 8 faydasını da sıraladı.
İşte oruç tutmanın 8 faydası;
Yağ yakımını hızlandırır
Oruç tutmak, vücudu depolanmış yağları enerji kaynağı olarak kullanmaya teşvik eder. Bu süreç, yağ yakımını hızlandırarak kilo verme sürecine destek olur. Vücut, glikoz yerine yağları enerji olarak kullanmaya başladığında, daha etkili bir şekilde yağ yakımı gerçekleşir.
Kan şekerini dengeler
Oruç, insülin seviyelerini düşürerek kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olur. İnsülin direncinin azalması, tip 2 diyabet riskini düşürür ve kan şekerinin daha stabil kalmasını sağlar. Ayrıca, kandaki yağ değerlerinin de normal seviyelere gelmesine yardımcı olur.
Büyüme hormonunu artırır
Oruç, insülin seviyelerini düşürerek büyüme hormonunun salgılanmasını artırır. Büyüme hormonu, kas kütlesinin korunması, yağ yakımı ve hücre yenilenmesi gibi birçok önemli fonksiyona sahiptir. Bu sayede, vücut daha dinç ve sağlıklı kalır.
Kilo kontrolüne yardımcı olur
Oruç tutarken yemek tüketimi kısıtlandığı için toplam kalori alımı azalır ve bu da kilo kaybına yardımcı olur. Düzenli olarak oruç tutmak, sağlıklı bir kiloda kalmayı ve obeziteyle ilişkili hastalıkların riskini azaltır.
İnflamasyonu azaltır
Oruç, vücuttaki inflamasyonu azaltıcı etkilere sahiptir. Kronik inflamasyon, birçok hastalığın temelinde yatan bir faktördür. Oruç tutmak, inflamatuar belirteçlerin azalmasına ve vücudun daha sağlıklı bir hale gelmesine katkıda bulunur.
Hücre yenilenmesini destekler
Oruç, vücudun dinlenmesini ve yenilenmesini sağlayan otofaji sürecini tetikler. Otofaji, hücrelerin hasarlı bileşenlerini temizleyerek yenilenmesini sağlar. Bu süreç, hücrelerin daha uzun ömürlü olmasına ve hastalıklara karşı daha dirençli hale gelmesine yardımcı olur.
Manevi huzur sağlar
Oruç tutmak, manevi huzura katkıda bulunarak psikolojik rahatlama sağlar ve stresi azaltır. Oruç, kişinin içsel disiplinini güçlendirir ve daha sakin bir zihin yapısına sahip olmasına yardımcı olur.
İradeyi güçlendirir
Açlık ve susuzluğa dayanmak, kişisel iradeyi güçlendirerek daha disiplinli bir birey olmaya katkı sağlar. Oruç, kişinin zorluklarla başa çıkma yeteneğini artırır ve daha dirençli bir karakter geliştirmesine yardımcı olur.