GENEL HABERLER

Uzmanlardan sıcak hava uyarısı: Yaşlılar ve kronik hastalar dikkat!

Uzmanlar, sıcak havaların yaşlılar ve kronik hastalığı olan bireyler üzerinde yarattığı olumsuz etkileri azaltmak için önerilerde bulundu.

Uzmanlar, aşırı sıcakların yaşlılar ve kronik hastalığı bulunan bireylerde ciddi sıvı kaybına neden olabileceğine ve bunun ölümcül sonuçlar doğurabileceğine dikkat çekti. Bu riskleri azaltmak için, günlük en az 2,5 litre su tüketilmesini tavsiye etti.
Türkiye’nin bu yaz sıcak hava dalgaları ve artan nem oranı nedeniyle sağlık sorunları yaşadığını belirten uzmanlar, özellikle 65 yaş ve üzerindeki kişiler ile kronik hastalığı olan bireylerin bu durumlardan en fazla etkilenen gruplar olduğunu açıkladı.


Uzmanlara göre bu kişiler özellikle yaşlılar ve kronik hastalığı bulunan bireyler için güneş ışınlarının en yoğun olduğu öğle saatlerinde dışarı çıkmamalarını ve bu saatlerde denize girmemelerini önerdi. Bu kişilerin dışarıda bulunmaları gerektiğinde, açık renkli, hafif ve bol giysiler tercih etmeleri, ayrıca hava alabilen geniş kenarlı şapkalar kullanmaları gerektiği vurgulandı. Güneşin zararlı etkilerinden korunmak için güneş gözlüğü ve güneş kremi kullanmaları gerektiğini ve ağır egzersizlerden ise kaçınılması gerektiği ifade edildi.

''Sıvı alımında suya öncelik verilmeli''

Uzmanlar, doktorunuz sıvı alımında herhangi bir kısıtlama belirtmedikçe ve susama hissiniz olmasa bile, günde en az 2,5 litre yani 12-14 su bardağı sıvı tüketilmesi gerektiğini vurguladı. Sıvı alımında suyun öncelikli tercih olması gerektiğini belirten uzmanlar, çay, kahve ve gazlı içecekler yerine süt, ayran ve meyve suyunun tercih edilmesini önerdi. Ayrıca, alkol, kafein ve fazla şeker içeren içeceklerin vücuttan fazla sıvı atımına neden olabileceği için bu tür içeceklerden kaçınılması gerektiği ifade edildi. Çok soğuk ve buzlu içeceklerin ise mide rahatsızlıklarına yol açabileceği uyarısında bulunuldu.

''Risk altındaki kişiler dikkatli olmalı''


Uzmanlar, hava sıcaklıklarının arttığı bu günlerde en sık karşılaşılan sağlık sorunlarının başında sıcak çarpmasının geldiğini belirtti. Sıcak çarpması, 41 dereceye kadar çıkabilen yüksek ateş, halsizlik, bulantı, kusma, baş ağrısı, baş dönmesi ve nabızda hızlanma gibi belirtilerle kendini gösterebileceğini bu belirtilerden biri veya birkaçı görülürse, hemen en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiği vurgulandı.