EKONOMİ HABERLERİ

Vergi Usul Kanunu'nda yeni dönem: Sıfır araç alanlar e-tebligat sistemine dahil ediliyor

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), Vergi Usul Kanunu'na yönelik önemli yenilikler getirdi. Resmi gazetede yayımlanan kararla sıfır araç alanlar 2025'ten itibaren e-Tebligat sistemine dahil olacak.

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), Vergi Usul Kanunu'na yönelik önemli yenilikler getirdi. 2025 yılı itibariyle sıfır araç alanlar elektronik tebligat sistemine dahil olacak. Aynı zamanda yeni nesil ödeme kaydedici cihazlarla ilgili düzenlemeler netleşti ve entegrasyon şartları belirlendi. Dijital Vergi Dairesi’nin kapsamı genişletilerek mali müşavirlere, mükellefler adına işlem yapma yetkisi tanındı. Bu düzenlemelerin amacı bürokrasiyi azaltmak ve kayıt dışı ekonomiyle mücadeleyi güçlendirmek. Gelir İdaresi Başkanlığı’nın hazırladığı Vergi Usul Kanunu genel tebliğleri, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bu tebliğler, mükelleflerin uyum maliyetlerini ve bildirim yükümlülüklerini azaltmayı, bürokratik süreçleri ortadan kaldırmayı ve kayıt dışı ekonomiyle mücadeleyi desteklemeyi amaçlayan bir dizi uygulamayı içeriyor.

Ba-Bs bildirimlerine son verildi

2005 yılından bu yana bilanço esasına göre defter tutan mükellefler tarafından verilen ve yaklaşık 1,6 milyon mükellefin alım ve satımlarının bildirildiği Ba-Bs uygulaması sona erdi. Elektronik belge kullanımının artması ve kurumlar arası veri paylaşımının etkinleşmesi nedeniyle bu formlara olan ihtiyaç azaldı. Bakanlık, bu formların alınması uygulamasına son vererek, mükellefler ve meslek mensuplarının iş yükünü hafifletti.

Sıfır araç alanlar elektronik tebligata dahil edilecek

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından 2016 yılında başlatılan ve yaklaşık 9,5 milyon kişi tarafından kullanılan elektronik tebligat uygulaması, tebligatların ücretsiz olarak elektronik ortamda yapılmasını sağlıyor. Tebligatlar, Dijital Vergi Dairesi ve GİB Mobil üzerinden erişilebilirken, aynı zamanda SMS ve e-posta yoluyla da bilgilendirme yapılıyor. Bu uygulama sayesinde devlet, kağıt, toner ve posta gibi maliyetlerden tasarruf sağlarken, bürokratik süreçleri de ortadan kaldırmayı hedefliyor. Yapılan düzenlemeyle, 1 Ocak 2025’ten itibaren sıfır araç alanların da bu sisteme dahil edilmesi planlandı. Ancak, uluslararası kuruluşlar, engelli bireyler ve 18 yaşından küçükler bu zorunluluktan muaf olacak.

Yeni nesil ödeme kaydedici cihazlara ilişkin düzenlemeler

Perakende sektöründe kullanılan POS cihazları ve fiş düzenleyici ödeme kaydedici cihazların birleştirilmesiyle ilgili düzenlemeler de güncellendi. Bakanlık tarafından yayımlanan tebliğle, bu cihazların entegrasyon süreçleri ve usulleri belirlendi. Yeni düzenlemeye göre, bu cihazlarla kullanılan yazılımlar arasındaki entegrasyonun sağlanamaması durumunda, sorumlulara her bir ihlal için 200 bin lira özel usulsüzlük cezası kesilecek. Aynı ceza, zorunlu olmasına rağmen yeni nesil cihaz yerine POS cihazı temin eden banka ve ödeme kuruluşları için de geçerli olacak.

Dijital vergi dairesi’nin kapsamı genişliyor

Vergisel yükümlülüklerin elektronik ortamda yerine getirilmesini sağlayan Dijital Vergi Dairesi’nin kapsamı da genişletildi. Mali müşavirler, mükellefler adına bu platformdan işlem yapabilecek. Mükellefler, daha önce yalnızca kendi çalışanlarını yetkilendirirken, yeni düzenlemeyle mali müşavirler ve yeminli mali müşavirler de bu işlemleri mükellefler adına yapabilecek. Bu sayede mali müşavirler, mükelleflerin bilgilerine ihtiyaç duymadan Dijital Vergi Dairesi’ne giriş yaparak yetkili oldukları işlemleri gerçekleştirebilecek.