Sağlık Bakanlığı’nın sisteminde veri sızıntısı yaşandığını kabul eden Uraloğlu, “Pandemi sürecinde bazı bilgilerin maalesef belli şekliyle elde edilmiş olduğu doğru. O süreçte o maalesef önlenemedi” dedi.
Türkiye’de resmi kurumlarda kaydı olan 108 milyon yurttaşın ad, soyad, kimlik numarası, aile sıra numarası, birey sıra numarası, doğum tarihi, doğum yeri; nüfusa kayıtlı oldukları il, ilçe ve köy, medeni durum, ölüm tarihi, ikamet adresi ve cep telefonu numarasından oluşan kişisel verileri çalındığına ilişkin iddiaların etkisi sürüyor.
Bakan Uraloğlu'nun açıklamalarıyla doğrulanan iddialara tepki yağdı.
"İhmalkarlığın bedelini kim ödeyecek?"
CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, yaptığı açıklamada Sağlık Bakanlığı sistemindeki açık sebebiyle Türkiye’de yaşayan tüm vatandaşların kimlik bilgilerinin çalınmasına tepki gösterdi.
Kılıç, paylaşımında şu ifadeleri kullandı: “85 milyonun kimlik bilgileri çalındı, çözüm mü? ‘Maalesef önlenemedi.’ Bu ülkede; ‘maalesef’ ‘fıtrat’ ‘kandırıldık’ gibi kavramlar devlet politikası haline geldi. Ne can güvenliğimiz kaldı ne mal güvenliğimiz ne de mahremiyet! Bu ihmalkarlığın bedelini kim ödeyecek? Güvenliğimizi koruyamayanlara güven duymak artık mümkün mü? Hemen seçim artık temenni değil, zorunluluktur!”
"Başka ülkede olsa sorumlular görevden alınır"
Uraloğlu’nun açıklamasından sonra bir diğer tepki de CHP Milletvekili Burhanettin Bulut'tan geldi. Bulut "Kimlik bilgilerimiz kim bilir kimlerin elinde? Utanmazlık, yüzsüzlük arşı aştı!" ifadelerini kullandı. Bulut, böyle bir skandalın başka bir ülkede yaşanması durumunda sorumluların görevde kalamayacağını belirterek, yetkililerin bu durum karşısında hesap vermesi gerektiğini söyledi.
Soru önergesi verilmiş, iddialar yalanlanmıştı
Tepki gösteren İYİ Partili Kürşad Zorlu ise "Tam anlamıyla bir fiyasko. Asla kabul edilemez" dedi. Zorlu daha önce bu konuyla ilgili soru önergesi verdiğini hatırlatarak şöyle konuştu: "Bu iddiaları Milletim adına bir soru önergesi ile sormuş, sizlerle paylaşmıştım.
Gelinen noktaya bakıldığında, devletin Bakanlıkları arasında asgari işbiliğinin olmayışı ya da yanlış bilgilendirmenin ispatıdır. Güvenliğimizin tehlikede olduğu bir durumda, bu tür bilgilerin ele geçirilmesi asla kabul edilemez."
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Kürşad Zorlu'nun 8 Eylül’de verdiği soru önergesine, “MERNİS’in de içinde bulunduğu tüm sistemler için uluslararası akreditasyona sahip farklı firmalara her yıl güvenlik testi yaptırılmaktadır. Bu testlerin sonucunda söz konusu sistemlerde herhangi bir güvenlik zafiyetinin olmadığı tespit edilmiştir” şeklindeki yanıt vermişti.