Son Mühür - Bloomberg'in haberine göre, Türkiye, yüksek faiz oranları ve döviz müdahaleleriyle Türk Lirası’nı güçlü tutmaya çalışırken, ihracatçılar bu süreçte rekabet avantajlarını yitiriyor. Merkez Bankası’nın enflasyonla mücadele kapsamında politika faizini %46’ya çıkarması ve şirket kredi faizlerinin %60’ı aşması, sanayi firmalarının finansmana erişimini ciddi şekilde zorlaştırıyor.
Moody’s ve S&P tarafından kredi notları düşürülen Vestel ve Arçelik’in ardından, Şişecam’ın notu da B2 seviyesine geriledi. Bloomberg verilerine göre, Vestel’in 2029 vadeli tahvili mart ayından bu yana %10 oranında değer kaybetti.
25 Milyar Dolar ihracat
ING’ye göre, Türk şirketlerinin olumsuz nakit akışlarını dengeleyebilmesi için ya dış borçlanmaya gitmeleri ya da doğrudan sermaye artışına başvurmaları gerekebilir. Bloomberg verilerine göre, Türk şirketleri yılbaşından bu yana toplam 25 milyar dolarlık eurobond ihraç etti.
TL’de yeni değer kayıpları bekleniyor
Merkez Bankası’nın, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun gözaltına alınmasının ardından artan siyasi tansiyonu dengelemek amacıyla yaklaşık 49 milyar dolar rezerv kullandığı tahmin ediliyor.
Ancak uzmanlara göre, siyasi krizlerin devam etmesi ve döviz talebinin artması durumunda, rezervle yapılan müdahaleler yeterli olmayabilir. Bu da Türk Lirası’nda yeni değer kayıplarına ve enflasyonist baskılara yol açabilir.