Hayvan barınaklarının etkinliği ve iyileştirilmesi üzerine önemli değerlendirmelerde bulunan Veteriner Hekimler Derneği Başkanı Dr. Ebru Tong, barınakların şekillenmesinin ve işleyişinin, yalnızca belediye başkanları, yönetimler ve personelin ilgisine bağlı olmadığını ifade ederken bu süreci kesintisiz yönetilmesi gerektiğinin altını çizdi.

''Şikayetleri günübirlik çözümlerle geçiştiremeyiz''

Barınak Hayvan
“Köpekleri toplamak ve gözden uzak bir alanda tutmak, şikayetleri günübirlik çözümlerle geçiştirmek gibi yaklaşımlar barınak koşullarını iyileştirmez, şikayetleri günübirlik çözelim bakış açısı olan yerlerde durum ne yazık ki çok da iç açıcı olmayabiliyor. Belki personel ilgili oluyor ama olanaklar yetmiyor. Dolayısıyla hayvan refahını bırakın sağlıklı yaşam hakkını bile göremiyorsunuz böyle yerlerde’’ dedi.


‘’İyi niyetle başlatılan faaliyetler amaca hizmet edemiyor’’

Barınakk
Dr. Tong, gönüllülerin iyi niyetle başlattığı bazı barınak faaliyetlerinin de yeterli olmadığını ve amacına hizmet edemediğini ifade etti. “Gönüllülerin iyi niyetle yaptıkları bazı barınak faaliyetleri, maalesef genellikle zorlu ve ciddi bir süreç yönetimi gerektiren bu işi yeterince etkili bir şekilde gerçekleştiremeyebiliyor. Bir arazide basit bir alan çevirmek ve sokaktan köpek almak, bu işin çözümü değildir,” dedi. 
Bu tür yaklaşımların, barınakların gerçek ihtiyaçlarını karşılamaktan uzak olduğunu ve uzun vadeli çözümler üretemediğini belirtti.


‘’Süreç kesintisiz yönetilmeli’’


Dr. Tong, barınaklardaki köpeklerin bakımında çeşitli faktörlerin önem taşıdığını belirterek, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Barınakta bulunan köpeklerin bakım ihtiyaçları yeterince karşılanıyor mu, bu bir tartışma konusudur. Eğer sokakta aç, şiddete veya trafiğe maruz kalan köpekler, barınakta aç ve susuz kalmıyor, şiddete uğramıyor ve sağlık tedavileri yapılıyorsa, barınak ortamının yeterli olduğunu söyleyebiliriz, ancak, bulunduğu ortamda kafes büyüklüğü, bir arada kaldığı köpeklerle iletişimi, hareket ihtiyacının karşılanması, insanlarla oyun oynama vb. ihtiyaçlarının karşılanması, evcil bir köpek olarak bir ev hayvanı gibi bakım şartlarına ulaşması ne kadar mümkündür, bunu düşünmek gerek. Bunlar hiç yok ya da her barınakta bu ideal ortam var diyemeyiz elbette. Çünkü kapasite ve olanaklar barınak yönetimi sürecini etkiler. Burada olay elimizdeki olanakları en ideal hali ile mevcut sahipsiz köpeklerimiz için ne kadar kullandığımızdır. Yani trilyonluk yatırım da yapsanız iş akışını, personel eğitimlerinizi, gönüllülerle iletişiminizi düzenli olarak oluşturup süreci kesintisiz yönetmezseniz tüm çabalar boşa gider''

Muhabir: GAMZE ESKİKÖY