İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Birim Eğitim Sorumlusu Prof. Dr. Tuna Demirdal, havaların soğumasıyla birlikte bağışıklık sisteminin zayıflaması sonucu solunum yolu enfeksiyonlarında artış yaşandığını belirtti. Prof. Dr. Demirdal, “Havaların soğumaya başlamasıyla solunum yolu enfeksiyonu şikayetlerinde ciddi bir artış gözlemleniyor. Bu durumun önüne geçmek için hasta kişilerin başkalarına hastalık bulaştırmaması amacıyla maske takmasını öneriyoruz” dedi.
Alerji olabilir
Alerjik bünyeye sahip bireyler için de uyarılarda bulunan Demirdal, enfeksiyon sanılan bazı hastalıkların aslında alerjik kökenli olabileceğini ifade etti. “Özellikle alerjik rinit ve sinüzit gibi rahatsızlıklar, bu dönemde polenlerden kaynaklanan şikayetlerle sıklıkla görülmektedir. Bu hastalıklar enfeksiyon olarak düşünülse de aslında alerji kaynaklıdır” diye ekledi.
Ani sıcaklık düşüşleri tehlike yaratıyor
Mevsim geçişlerinin vücut üzerindeki etkilerine dikkat çeken Prof. Dr. Demirdal, ani sıcaklık değişimlerinin bağışıklık sistemini zayıflattığını belirtti. “Vücut sıcaklığı normalde 36-37,2 derece arasındadır. Ancak ani sıcaklık düşüşleri, vücudun buna adapte olmasını zorlaştırır. Solunum yolunda burundan başlayan bir bariyer vardır ve dışarıdan gelen mikroorganizmalar burunda kontrol altına alınır. Fakat soğuk havalarda bu epitel işlevini yeterince yerine getiremiyor. Bu da bağışıklık sisteminin dışarıdan gelen mikroorganizmalarla daha zor mücadele etmesine neden oluyor” dedi.
Ortamı havalandırın
Kapalı ortamlarda geçirilen zamanın arttığına da vurgu yapan Demirdal, “Özellikle pastane ve kıraathaneler gibi sosyal ortamlar kapalı olduğu için bu yerlerin mutlaka havalandırılması gerekiyor. Buralarda bakteriler ve virüsler daha kolay yayılabiliyor. Hasta bir kişi, bu gibi ortamlarda yarım saat bile kalsa enfekte edebiliyor. Bu nedenle sık sık odaların havalandırılması ve özellikle okullardaki toplu vakitlerin kontrol edilmesi büyük önem taşıyor” şeklinde konuştu.
Risk gruplarını uyardı
Kronik akciğer veya kalp hastalığı olan bireylerin daha dikkatli olması gerektiğini belirten Demirdal, “Yaş sınırı 75'i aşan ve sürekli ilaç kullanan herkesin bu enfeksiyonlardan korunması lazım. Çünkü bağışıklık sistemi zayıfladığında, enfeksiyonlarla mücadele yoğunlaştığında diğer sağlık problemleri de artış gösterebiliyor. Bu tip hastalığı olanların daha dikkatli olması gerekiyor” dedi.
Maske takın!
Soğuktan korunmanın bağışıklık sistemini güçlendirmede önemli bir faktör olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Demirdal, “Bulunduğumuz ortamda hasta bir insan varsa, hasta kişilerin maske takarak hastalığı yaymaması gerekir. Maske, pandemide herkesin takmaktan sıkıldığı bir şeydi. Ancak yine de hasta kişilerin başkalarına hastalık bulaştırmaması için maske takmaları büyük önem taşıyor. Ayrıca, giyime de dikkat edip soğuktan korunmalılar” diye konuştu.
Kovid öldürücülük özelliğini kaybetti
Son olarak, koronavirüsün öldürücülük özelliğini kaybettiğini belirten Demirdal, günümüzde daha sık karşılaşılan virüslerin influenza ve soğuk algınlığı virüsleri olduğunu ifade etti. “Bu nedenle, soğuk havalarda bağışıklık sistemimizi korumak ve hasta olan bireylerin çevresine karşı sorumluluklarını yerine getirmesi kritik öneme sahiptir” diyerek konuşmasını tamamladı.