Özellikle Bayraklı, Alsancak ve Karşıyaka sahillerinde görülen balık ölümleri, ağır koku ve çevre kirliliği sorunlarını da beraberinde getirmişti. Bu olayın ardından Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, körfeze akan derelerdeki arıtma tesislerinden analiz için numune aldı. İzmir Büyükşehir Belediyesi ise İZSU’ya ait bir gemi ile su içindeki oksijen seviyesini artırmak amacıyla filtreleme çalışması başlattı. Balık ölümlerinin nedeni araştırılmaya devam ederken, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, düzenlediği basın toplantısında “İzmir'in İç Körfezi'nde avlanan balıklar önümüzdeki dönemde yenmemeli. İç Körfez'de balık avlanmasını uygun görmüyorum. Şu an için insan sağlığına dair bir mikrop bulgusu yok, ama bu kirliliği gidermezsek ileride ciddi sağlık sorunları yaşayabiliriz” dedi.

A W276152 02

Uyarı afişleri asıldı Başkan Tugay’ın yaptığı uyarılar sonrasında, Bayraklı ilçesi Turan Mahallesi Muhtarı Nursel Ölmez, amatör balıkçılara yönelik uyarı afişleri astı. Bölgede balık avlanmasını engellemek için "Balık tutmak yasaktır. Görüldüğünde ceza yazılacaktır" yazılı afişler asan Muhtar Ölmez, "İlçe Tarım Müdürlüğü ekipleriyle yaptığımız görüşmelerde burada balık tutmanın yasak olduğunu öğrendik. Ben de bu nedenle böyle bir uyarı afişi asarak, cezai yaptırım uygulanmasını düşündüm. Burada tutulan balıkların hala yenmeyeceğini bilmeyen birçok insan var. Balıkların yanı sıra midye gibi su ürünleri de ciddi sağlık riskleri taşıyor. Vatandaşlarımız bilmedikleri yerlerden balık alıp tüketmemeli. İnsanlar burada balık avlayarak hem kendi hem de başkalarının sağlığıyla oynamamalı" şeklinde konuştu.

Balık tutmaya devam edenler var Diğer taraftan, yetkililerin günlerdir yaptığı uyarılara rağmen, Göztepe sahil kesiminde bazı vatandaşların oltalarıyla balık avladığı gözlemlendi. İzmir Körfezi'ndeki renk değişimi ve sahilde balık tutan vatandaşlar ise drone ile havadan kaydedildi.

Kaynak: HABER MERKEZİ