Uzmanlar, uyuyamamanın temel nedeninin endişelenmek olduğunu belirtiyor. Gece yatakta uyumaya çalışırken, geçmişi düşünmek ve gelecekle ilgili kaygılar duymak, ortak bir sorunu paylaşır.

Bir uyku psikoloğu, "Gerçekten bir son yoktur ve bu sonun olmaması, çarkların durmaksızın dönmesine sebep olur," diyor. "Birçok kişi için gece, dikkatlerinin dağılmadığı ilk zamandır."

Gün boyunca iş, aile ve diğer etkinlikler zihnimize odaklanacak şeyler sunarken, yatakta bu etkileşimler kaybolur ve sessizlik, düşüncelerin zihnimizi işgal etmesine olanak tanır. Uzmanlar, "Kaygı, gerçekten en çok artan şeydir," diye ekliyor.

Kaygılar, genellikle gelecekte olabilecek veya henüz gerçekleşmemiş şeylerdir. Gelecekteki olayları düşünmek, belirsizlik yaratır. Bu belirsizlik, kişinin kafasında birden fazla senaryoyu tekrar tekrar canlandırmasına sebep olan kaygılı bir döngüye yol açabilir.

"Sonra, ertesi gün kaygılarımın üstesinden gelebilmek için yeterince uyuyamayacağım diye endişeleniyorum," diyor bir kişi.

Peki, yatakta zihinlerimizin hızla çalışmasını nasıl durdurabiliriz? Uzmanlar, rahatlama ve odaklanma anlamına gelen farkındalık meditasyonunu öneriyor.

"Örneğin, derin nefes alıyorsam, yarının ne olacağı hakkında düşünmüyorum. Sadece ciğerlerimin hava alıp vermesi hissini düşünüyorum," diyor.

Düşüncelerimizin hızla ilerlemesini nasıl engelleyebiliriz? Uzmanların üç önerisi var:

  1. Yatmadan birkaç saat önce egzersiz yapın: Yatmadan iki ila üç saat önce yapılan sadece 20 dakikalık kardiyo, stresi azaltabilir.

  2. Uyuklayana kadar uyanık kalın: Yatakta sessizce uyumaya çalışmak yerine, dikkat dağıtıcı bir aktiviteyle vakit geçirin. Birkaç bölüm dizi izleyebilir veya kitap okuyabilirsiniz. Önemli olan, bu aktivitenin bir bitiş noktası olmasıdır. Uzmanlar, "Bazen o uyuklama hali, aklınızdaki her şeyden daha baskın olabilir," diyor.

  3. Yatmadan önce düşüncelerinizi yazın: Bir günlük veya kağıda, aklınızdaki her şeyi yazın. Uzmanlar, düşüncelerinizi kağıda dökmenin, onları kafanızda döndürmekten çok daha farklı olduğunu belirtiyor. "Eğer düşünceler gece boyunca aklınıza gelirse, onlara zaten yazdığınızı hatırlatın ve ertesi gün tekrar gözden geçirebileceğinizi söyleyin."

Uzmanlar, kaygı bozukluğu tanısı almış kişilerin uykusuzluk yaşamaya daha yatkın olduğunu ve uykusuzluk tanısı almış kişilerin ise kaygı bozukluğuna daha eğilimli olduğunu belirtiyor. Her iki rahatsızlığı birden yaşayanların, her biri için profesyonel yardım alması gerektiği tavsiyesinde bulunuyor.

Muhabir: Balamir Yıldız