Ayşegül Koç/Edebiyat Dostları Derneği Başkanı, Yazar Deniz Moralıgil ile Edebiyat Dostları Derneği Başkan Yardımcısı, Yazar Hande Baba Son Mühür TV’de yayınlanan Sıcak Bakış programında Ayşegül Koç’un sorularını yanıtladı. Kapısını çaldığımız belediyeler bize sahip çıktı diyen Baba; “Bunu önemli ve değerli buluyorum. Bu anlamda da çok mutluyuz. Özellikle Bornova Belediyesi’ne çok teşekkür etmek isterim” dedi.
“Edebiyat hayatıma 30 yıl sekte vurdum”
Kendinden bahseden Moralıgil; “Üniversite yıllarında da yazdığım şiirler vardı. O dönemki farklı dergilerde yer buldu. Meslek hayatım dolayısıyla 30 yıl kadar edebiyat hayatıma sekte vurdum. Bankacılık sektöründen emekli olduktan sonra yazmaya yoğunlaştım. İlk öykü kitabım 2012 yılında yayımlandı. Bugüne kadar da üç öykü kitabım yayınlandı. Hande Baba ile da öykü yolculuğunda tanıştık” dedi.
“Okumak temel ihtiyacım”
İnşaat malzemeleri ve pazarlaması alanından emekli olduktan sonra yazmaya yoğunlaştım diyen Baba; “Yazarlık kısmı ile ilgili birçok kişi birçok yorum yapabilir. Bunu kabul ederim ancak ben iyi bir okuyucuyum ve okur kimliğim üzerine hiçbir tartışma kabul etmiyorum. Okumak temel ihtiyacım. Sanatın en azından bir dalı herkesin temel ihtiyacı olmalı. Öykü kitaplarım var. Örgütlü çalışmayı çok seviyorum. İki yılda bir öykü kitaplarım çıkar. Aradaki yıllarda da mutlaka bir derleme yapmaya, edebiyat dünyasındaki arkadaşlarımla ortak çalışmalar üretmeye çok özen gösteriyorum” dedi.
“Öykü, okuru da yazarı da zorlar”
Her roman yazarı öykü yazamaz ama her öykü yazarı roman yazabilir diyen Baba; “Öykü ağırdır. Fazlalığı taşımaz. Öykünün okuru da azdır. Öykü okuru da yazarı da zorlar” dedi. Öykü için kuyumcu titizliğinde çalışmak gerekiyor diyen Moralıgil; “Öykü yazmanın hazzı çok farklı. Bu alanda iş çıkarmak daha keyif verici” ifadelerini kullandı.
“Sanatta yol arkadaşı bulmak zor”
Soma’da yaşanan 301 kişinin yaşamını yitirdiği maden faciasından beş ay sonra yazarları bir araya getirerek ‘Ölüm Vardiyası’ adlı kitabı okurlarla buluşturduklarını söyleyen Baba; “Moralıoğlu ile yolumuz bu kitap vasıtasıyla kesişti. İyi bir kalem arkadaşlığımız oluştu. Sanatta iyi yol arkadaşları bulmak çok zor. 2004’ten beri örgütlü çalışmanın ne kadar değerli olduğunun farkındaydık. Yolumuz ‘Ölüm Vardiyası’ ile kesişti” dedi. Bu kitapta bir maden işçisinin hayatına baştan sona eşlik edebiliyorsunuz diye Moralıgil; “Bu kitabın özel bir yanı var. Yasal izinleri de alarak kitabın geliriyle bir madenci kızının üniversiteye hazırlanmasına ve üniversiteyi okumasına yardımcı olduk. Böyle bir katkı koymak istedik” diye konuştu.
“Kapısını çaldığımız belediyeler bize sahip çıktı”
Edebiyatta yeni bir oluşum ve ses yaratma iddiasıyla yola çıkan Edebiyat Dostları Derneği hakkında bilgi veren Baba; “Henüz çok yeni bir dernek olmamıza rağmen yoğun bir ilgiyle karşı karşıyayız. Belirli isimler altında kurulmuş okur toplulukları var. Biz zaten bunlarla bir araya geliyorduk. Ancak düzensiz topluluklar olduğu için herkese ulaşmamız mümkün olmuyordu. Burada bir boşluk olduğunu gördük ve okurun da dahil olabileceği bir dernek kurduk. Şuanda Çukurova, Hollanda, Selçuk, Zonguldak temsilcilikleri hazır. Almanya için ise hazırlıklarımız sürüyor. Belediyeler bize çok güzel sahip çıkıyor. Özellikle Bornova Belediyesi’ne çok teşekkür etmek isterim. Kapısını çaldığımız belediyeler bize sahip çıktı. Bu anlamda da çok mutluyuz. Bu önemli ve değerli” dedi. Derneğin amaçlarından bahseden Moralıoğlu; “Günümüz edebiyatının sorunlarını masaya yatırarak farklı bakış açılarıyla çözümler sunmak; kongre, sempozyum, çalıştay, panel, söyleşi, imza günü, konferans, yarışma, okuma – yazma atölyeleri gibi etkinlikler düzenleyerek bir kitabın tüm paydaşlarını bir araya getirmek istiyoruz” dedi. Derneğe kimlerin üye olacağı hakkında da bilgi veren Baba; “Edebiyat Dostları Derneğinin yazarlar, şairler, senaristler, eleştirmenler, çevirmenler, çizerler, yayıncılar, dergiciler, okurlar; edebiyata gönlünü kaptırmış, edebiyatın gelişimine katkı sunan, emek ve zaman harcamaktan kaçınmayan, yorulmayan, sorumluluk almak isteyen, on sekiz yaşını aşmış herkes üyelik başvurusunda bulunabilir” ifadelerini kullandı.
‘Lokum Kuş Cenneti’nde…
Yeni bir kitap hazırlığında olduğunu söyleyen Moralıgil; “Geçtiğimiz aylarda bir kitabım çıkmıştı. İlk kitabım çıktığında yarısını çöpe atmıştım. Şimdi onları yayınlamaya karar verdim. O dönem anlamsız geliyordu ancak şuan anlamlı buluyorum” dedi. Baba ise “Yeni çıkan bir çocuk kitapları serimiz var Deniz ile birlikte. ‘Lokum Tarihi Asansör’de diye çıkan kitabımızı ‘Lokum Kuş Cenneti’nde ismiyle Bornova Kitap Günleri’ne yetiştirmek istiyoruz. Öykü kitaplarımın üçünün baskısı bitmiş durumda yeni baskıya hazırlanıyorlar. İki yarışmanın seçici kurulundayım. Yoğun tempoyla çalışmayı sürdürüyoruz” dedi.