Yemeksepeti'nin hafta başında yürürlüğe koyduğu yeni "uyumluluk kuralları", motokuryeleri harekete geçirdi. Kuryeler, çalışma koşullarına karşı iş bırakma eylemi yapacak. Çalışma şartlarının giderek ağırlaştığını belirten kuryeler, özellikle son dönemde alınan kararların iş yüklerini artırdığını ve kendilerini baskı altında hissettiklerini söyledi. 


Kuryeler, İstanbul başta olmak üzere İzmir ve birçok ilde eylem çağrıları yapmaya başladı. İşçiler, kuralların geri çekilmemesi durumunda, iş bırakma eylemiyle birlikte çalışma koşullarında iyileştirme sağlanana kadar eylemlerinin süreceğini belirtti.


Grev kararını nasıl aldıklarını anlatan İzmir'de çalışan bir Yemek Sepeti kuryesi işçisi, "Grev kararı, yemek sepetinin aldığı sert tedbirler neticesinde alınan bir karar. Örgütlenme modelimiz olan WhatsApp gruplarından diğer tüm illerle organik gelişen bir süreç." dedi. 


Yeni uyumluluk kurallarına moto kuryeler tepkili


Yemeksepeti'nin paylaştığı, yeni uyumluluk kurallarını değerlendiren motokurye işçisi "Mesela, yedi gün içinde iki kez lastiğin patlasa ve ekipman sorunlarından dolayı mola alsan üç gün erişim engeli alıyorsun. Yani üç gün çalışamıyorsun. Sipariş düştüğünde "kabul et" ve "reddet" butonu çıkar. Bize "Her biriniz kendi işletmenizi işletiyorsunuz" diyen Yemek Sepeti, bu siparişlerden gitmek istemediğimizi belirttiğimizde reddetme hakkımızı elimizden alarak, 2 kez reddetmede 1 gün erişim engeli cezası veriyor. 7 günde üç kez ürünlerin dökülmesi veya dağılması durumunda üç gün erişim engeli veriyor. "Bunda ne var, sağlam götür" diyebilirsiniz. Ama büyük burger firmaları ve kahve firmaları ürünlerini elinize bardak ile veriyor. Evet, karton bardak ile veya plastik bardak ile aldığınız kolayı, kahveyi 8-10 km dökmeden götürmeniz bekleniyor. Bu, motosiklet gibi süspansiyonu olan malum yollarda ne kadar mümkün olabilir?" diye tepki gösterdi. 


"Kaza yapmayı yasakladılar"


Şirketklerin hız baskısı yaptığının altını çizen moto kurye işçisi, "Şirketler kaza yapmayı da yasaklamış durumda. 7 gün içinde üç kez kaza yaparsan kapının önüne koyarım diyor. Pembe firmada kapıda nakit ve kredi kartı ödeme seçenekleri var, bu da bol miktarda sahte sipariş anlamına geliyor. Gece bir dünya insan sipariş veriyor, para ödemek istemeyen oluyor. Tehlikeli bölgelere para ile girmek zorunda kalıyorsun. Gaspçısı ayrı dert, ama diyorlar ki 3 kez müşteriye ulaşamazsan hesabına veda et. insanlar influencer tayfasına para karşılığı yaptırılan 100 bin reklamına güvenip motosiklet alıyor, borçlanıyor. "Hesabı kapatırım" demek reva mı?" ifadelerini kullandı. 


Ücretlerin git gide düştüğünü söyleyen işçi "Son süreçte haftalık aldığımız bonuslar, günlük bonuslara döndü. Biz zam beklerken, 10 saatte almamız gereken ücreti 14 saat çalışarak bile alamaz hale geldik. Mesafeler genişledi. Bu işi 50cc motosiklet ile yapan kuryeler otobanlara girmek zorunda kalıyorlar. 1 hafta önce yemek sepeti kuryesi Özgür Çıplak, otobanda geçirdiği kaza sonucu hayata veda etti." diyerek çalışma koşullarındaki zorluklardan bahsetti.

Muhabir: ALPEREN ÖZDEMİR