Yönetmeliğin, birinci basamak sağlık hizmetlerinin koruyucu ve önleyici yönünü geliştirmeyi amaçladığını belirten Keskin, bu düzenlemenin sağlık hizmetleri sisteminde aile hekimliğinin daha işlevsel hale gelmesini sağlayacağını vurguladı. Yeni yönetmelik ile birlikte hem sağlık çalışanlarının hem de vatandaşların memnuniyetinin artırılması ve daha nitelikli hizmet sunulması hedefleniyor.
Keskin, açıklamasında, yeni düzenlemeyle her bir aile hekimine kayıtlı kişi sayısının 4 binden 3 bin 500’e düşürüleceğini, böylece hekim başına düşen hasta sayısının azalacağını ifade etti. Bu değişiklikle birlikte vatandaşlara aile hekimlikleri tarafından ayrılan sürenin artacağını ve kronik hastalıklar ile kanserlere yönelik tarama ve izlemelerin daha etkin bir şekilde yapılmasının teşvik edileceğini belirtti. Keskin, “Burada hekim-hasta ilişkisini güçlendiren ve vatandaşlarımıza kaliteli hizmet sunan bir uygulama hayata geçirilecektir” dedi.

"Yılda en az iki kez başvurma amacı"

Yeni yönetmelikle birlikte vatandaşların seçtikleri aile hekimlerine yılda en az iki kez başvurmalarının sağlanmasının amaçlandığını belirten Keskin, bunun, sağlığa erişimin ilk kapısının aile hekimi olmasını ve aile hekimlerinin sağlığın nabzını tutmasını beklediklerini ifade etti. Bu sayede sağlık sistemi üzerindeki yükün doğru şekilde dağıtılmasının hedeflendiğini vurguladı.
Keskin, yönetmelikteki değişikliklerin anne ve çocuklara yönelik koruyucu sağlık hizmetlerini daha etkin bir şekilde sunmayı amaçladığını da söyledi. Yeni düzenleme ile doğum öncesi ve sonrası dönemlerdeki gebe-lohusa izlemleri, bebek-çocuk izlemleri, aşılama programı, okul sağlığı izlemleri, evlilik taramaları ve kronik hastalık tarama ve izlemleri gibi sağlık hizmetlerinin aile hekimi tarafından sürekli ve kolay bir şekilde sağlanmasının sağlanacağına dikkat çekti. Keskin, bu yeniliklerin, kişilerin hayatları boyunca koruyucu sağlık hizmetlerinden sürekli faydalanabilmelerine olanak tanıyacağını belirtti.
Ayrıca, yeni yönetmelik ile akılcı ilaç kullanımının teşvik edilmesinin de önemli bir hedef olduğunun altını çizen Keskin, Türkiye’de bin kişiye düşen günlük antibiyotik kullanım miktarının OECD ortalamasından 2,5 kat fazla olduğunu belirtti. Gereksiz antibiyotik ve ilaç kullanımının küresel bir sağlık sorunu haline geldiğini söyleyen Keskin, yönetmeliğin aile hekimlerinin tanı ve tedavisine müdahale etmediğini, ilaç yazma özgürlüğünü ortadan kaldırmadığını ancak akılcı ilaç kullanımını teşvik ettiğini vurguladı. Keskin, "Aile hekimlerimiz ilaçlarını istedikleri gibi yazabilmektedir. Bu noktada yeni yönetmelikte yer alan düzenlemelerle aile hekimlerimizin akılcı ilaç kullanımı teşvik edilmektedir" dedi.

"Güçlendirmeye devam edeceğiz”

Yeni yönetmelikle birlikte toplumun hastalık yüküne göre hizmet planlaması yapılacağını ifade eden Keskin, özellikle kronik hastalıklar ve 65 yaş üstü hastaların etkin takibi ile hastalık yükünün azaltılması ve halk sağlığının korunmasının amaçlandığını belirtti. Keskin, ülkenin daha sağlıklı bir geleceğe ulaşabilmesi için vatandaşların aile sağlığı merkezlerinde tarama ve muayenelerini yaptırmalarının, aile hekimlerinin önerdiği sağlıklı yaşam tavsiyelerine uymalarının büyük önem taşıdığını vurguladı.
Son olarak, Keskin, yeni yönetmeliğin aile hekimleri ve vatandaşlar için son derece samimi ve yapıcı bir tutumla çıkarıldığını belirterek, sahadaki uygulamanın aynı hassasiyetle takip edileceğini söyledi. “Aile Hekimliği Sistemi temelinde Birinci Basamak Sağlık Hizmetlerini değere odaklanarak dönüştürmeye ve güçlendirmeye devam edeceğiz” şeklinde konuşan Keskin, sağlık hizmetlerinin kalitesinin artırılmasına yönelik bu adımların sağlık sisteminin daha verimli çalışmasına önemli katkılar sağlayacağını ifade etti.

Muhabir: Osman Günden