Globocan tarafından yapılan dünyanın en kapsamlı kanser araştırmasına göre, 185 ülkede 36 farklı kanser türünde sadece 2020 yılında 20 milyon yeni kanser tanısı konulduğu açıklandı. Medicana International İzmir Hastanesi'nden Tıbbi Onkoloji Uzmanı Dr. Keser, bu artışın devam etmesi halinde 2050 yılında rakamın 40 milyona ulaşabileceğini vurgulayarak, "Ancak kanser tedavisinde her geçen gün yeni başarı hikayeleri yazılıyor. Tedavi seçenekleri ve başarı oranları giderek artıyor" diye konuştu.

"Kanser tedavi edilebilen bir hastalıktır"

Dr. Keser, erken teşhisin hayat kurtarıcı önemde olduğunu vurgulayarak, "Kanser tedavi edilebilen bir hastalıktır, ancak erken teşhis çok önemlidir" şeklinde açıklamalarda bulundu. GLOBOCAN verilerine göre kanser vakalarında yüzde 50'lik bir kayıp yaşandığını ve dünya genelinde her 6 ölümden birinin kanserden kaynaklandığını belirten Dr. Keser, "Bu istatistikler gerçekten endişe verici. Ancak kanserin önlenebilir bir hastalık olduğunu unutmamalıyız. Erken teşhis ve farkındalık artırılmasıyla kayıplar azaltılabilir, tedavi oranları artırılabilir" dedi.

"Kanser tedavisinde umut verici bir adım"

Yeni tedavi yöntemleri konusunda da bilgi veren Uzm. Dr. Murat Keser, yakın zamanda Chicago'da gerçekleşen ve dünyanın en prestijli kanser kongresi olan ASCO'da duyurulan bir çalışmadan bahsederek, "ALK pozitif 4. evre akciğer kanseri olan hastalara sadece ağızdan bir tablet kullanarak yapılan tedavi denemesinde, 5. yıl sonuçlarına göre hastaların büyük çoğunluğunda hastalığın ilerlemediği ve çok düşük yan etki gözlendiği rapor edildi. Bu gelişme, kanser tedavisinde umut verici bir adım olarak değerlendiriliyor. Benzer tedavi yöntemlerinin diğer kanser türleri için de geliştirilmesi hedefleniyor" şeklinde konuştu.

Kanserle mücadelede önemli bir dönemeçte olduğumuzun altını çizen Dr. Keser, tedavi ve araştırma alanındaki ilerlemelerin, gelecekte kanserle mücadelede daha etkin ve başarılı sonuçlar alınmasını sağlayacağını belirtti.

Muhabir: Ayşegül Koç