GAMZE ESKİKÖY- Türkiye’deki serbest bölgelerde önemli bir değişiklik yürürlüğe girmeye hazırlanıyor. Türkiye genelinde 19 serbest bölge, doğrudan 65.000, dolaylı olarak ise 150.000 kişiye istihdam sağlıyor. Daha önce serbest bölgelerde üretilen tüm ürünlerin satışlarından elde edilen kazançlar, hem yurt içi hem de yurt dışı satışlar açısından Kurumlar Vergisi’nden istisna tutuluyordu. Ancak 7524 sayılı Kanun ile yapılan düzenleme, sadece yurt dışı satışlarından elde edilen kazançların vergi muafiyetinden yararlanmasına olanak tanıyacak. Bu değişiklik, 1 Ocak 2025’ten itibaren geçerli olacak. İZBAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Sevimli, düzenlemenin firmaların mali yükünü artıracağını ifade etti.
“Kanunlar geriye doğru uygulanmamalı”
İZBAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Sevimli, Kanunların geriye doğru uygulanmaması gerektiği konusu söz konusudur” dedi ve “Daha önce serbest bölgede yatırım yapıp ruhsat almış firmalarla yapılan anlaşmalar, bu firmaların yatırım yapmalarına olanak sağlamaktadır. Serbest bölgelerin, ihracatla ilgili belirlenen şartlara uygun olarak yapılan yatırımlar hakkında firmalara bildirim yapılmaktadır. Ancak, bu yatırımların ruhsatlarının geçerli olduğu dönemde kuralların değişmesi, serbest bölgelerdeki yatırımlarla ilgili anayasa aykırıdır” diye belirtti.
“Vergi yükü olacak”
Sevimli, Türkiye’nin ekonomik koşulları doğrultusunda, bütçeye daha fazla gelir sağlanması amacıyla serbest bölgelerdeki satışlara kurumlar vergisi getirilmesinin, firmaların mali yükünü artıracağına dikkat çekti. “Yeni düzenleme, imalatçı firmaların yüzde 0,9’luk ödemelerinin kaldırılmadan, kurumlar vergisine tabi tutulmasını öngörüyor ve bu durum çelişkili bir yaklaşım yaratmaktadır” dedi. Ayrıca, ciro üzerinden alınan bir verginin, firmanın karlılık oranlarını dikkate alarak vergi niteliği taşıdığını belirten Sevimli, “Fonun kaldırılmadan kurumlar vergisinin eklenmesi, firmaların mali yükünü daha da artıracaktır. Bu nedenle, fonun kaldırılması ve sadece kurumlar vergisinin uygulanması gerekmektedir” dedi.
“Durumda çelişki görülüyor”
Sevimli, İhracat yapan firmaların yurt içi satışları da bu vergilere tabi tutulacaktır. Bu da hem firmaların gelir giderlerini hem de ihracatın etkisini olumsuz şekilde etkileyecektir. Çünkü hiçbir firma yüzde yüz ihracat yapamaz. Elindeki malların kalitesini ihracat için uygun olup olmadığını değerlendirerek, satışlarını bu doğrultuda düzenlemek zorundadır” diyerek sözlerini noktaladı.