SON MÜHÜR - ALPER TEMİZ / Muğla’nın Milas ilçesine bağlı İkizköy’de doğa koruma mücadelesi veren köylüler ve KARDOK Derneği, Yeniköy Termik Santrali’ne verilen çevre izinlerinin iptali için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına karşı açtıkları davada önemli bir aşamaya geldi. Davanın duruşması, 30 Aralık 2024 Pazartesi günü Muğla 2. İdare Mahkemesinde görüldü.

Santrale Şubat 2022’de verilen çevre izni ve lisansın, Sanayi Kaynaklı Hava Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliği'ndeki sınır değerleri karşılamadığı mahkemeye sunulan SEÖS (Sürekli Emisyon Ölçüm Sistemi) verileriyle ortaya çıktı. Buna rağmen, mahkeme duruşma öncesinde teknik bilirkişi incelemesi yaptırmadı. KARDOK’un avukatı Ceren Pınar Gayretli, mahkemenin bu eksikliği gidermesi gerektiğini vurguladı ve duruşmada yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

“Santrale verilen çevre izinlerinin hukuka aykırı olduğunu delillerimizle net bir şekilde kanıtladık. Mahkemenin ya bu izinleri iptal etmesi ya da teknik bilirkişi incelemesi yapılmasına karar vermesi gerekmektedir. Aksi durumda, çevreyi ve halk sağlığını tehdit eden bu tesisin hukuksuz şekilde çalışmaya devam etmesine göz yumulmuş olacaktır.”


 

Köye yalnızca 7 kilometrelik mesafede... 

KARDOK tarafından yapılan açıklamada ise şu ifadeler yer aldı, "YK Enerji’nin işlettiği Yeniköy Termik Santrali, İkizköy’e yalnızca 7 kilometre mesafede bulunuyor. Bölge halkının uzun yıllardır maruz kaldığı hava kirliliği, santralin çevresel ve sağlık üzerindeki etkilerini tartışmasız hale getiriyor. Santral için kömür temin edilen Akbelen Ormanı da bu mücadelede simgesel bir öneme sahipti. 2023 yılının Temmuz ayında, yoğun kamuoyu desteğine rağmen orman tamamen yok edilmiş, İkizköylüler ve çevre savunucularının direnişi sonuçsuz kalmıştı."


Yeniköy Termik Santrali'ne verilen çevre izinleri-1

İkizköylülerin talepleri neler? 

Doğa koruma derneği KARDOK ve köylüler, mahkemeden adalet bekliyor. Avukat Gayretli’nin açıklamasına göre, "Mahkeme dosyada ya bilirkişi incelemesi yaptırmalı ya da sunulan deliller doğrultusunda çevre izin ve lisanslarını iptal etmeli" şeklinde iki yasal yolun olduğu aktarılıyor. İkizköylüler de, 40 yıldır süren çevre kirliliğine ve doğa tahribatına artık son verilmesini talep ediyor.

Muhabir: Alper Temiz