YAŞAM HABERLERİ

Yerli Su Markaları: Boykot Olmayan Su Markaları Hangileri?

Boykot hareketi nedeniyle yerli su markaları sıklıkla araştırılıyor. Boykot olmayan su markalarını listeledik!

Bilindiği üzere tüm dünya genelinde bir boykot hareketi başlatılmıştı. Hız kesmeden devam eden boykot hareketinden birçok sektör etkilendi. En çok sorgulanan sektörlerden biri de şüphesiz gıda sektörü. Bu kapsamda su markaları da mercek altına alındı. Peki, yerli su markaları hangileridir? Sizin için derledik…

Yerli Su Markaları

Dünya genelinde olduğu gibi ülkemizde de boykot hareketi devam ediyor. Kozmetikten giyime, giyimden gıdaya birçok sektörün değerlendirildiği boykot hareketi kapsamında su markaları da merak ediliyor. Bu konuda hassas davranmak isteyen vatandaşlarımız tarafından boykot markalar yerine yerli su markaları tercih edilmek isteniyor. 

Yerli su markaları aşağıdaki gibidir:

  • Munzur 
  • Atlantis 
  • Fuska
  • Javsu 
  • Abant 
  • Buzdağı 
  • Çene Suyu
  • Hamidiye 
  • Elmacık 

Liste halinde verilen yerli su markalarını daha detaylı inceleyip bilgi sahibi olalım…

Munzur

Tunceli’nin Ovacık ilçesinde akan bir akarsu olan Munzur’dan ismini alan Munzur su, Cemal Doğan tarafından kurulmuştur. Tunceli’de üretilen yerli ve en kaliteli sulardan biri olarak bilinmektedir. Ph değeri ise 8.45’dir. 

Atlantis 

Yerli su markaları arasında yer alan diğer bir marka ise Atlantis’dir. 2010 yılında kurulan Atlantis su, Kayseri Pınarbaşı ilçesinde Toros Dağlarının eteklerinden beslenen bir doğal kaynak suyudur. Tamamen yerli olan su 8.03 olan Ph değeri ile Türkiye’nin en iyi dördüncü suyu seçilmiştir. 

Fuska

Koçbey Grup Yönetim Kurulu eş Başkanı Serdar Koç ve Mehmet Koçarslan'ın işbirliğiyle Sapanca'da kurulan Fuska, dünya standartlarına uygun, bilişim sistemleriyle donatılmış, bölgenin en büyük doğal kaynak suyu cam şişeleme tesislerinden biridir. Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan listede en kaliteli su seçilmiş yerli su markasıdır. Ph değeri ise 7.28’dir.

Javsu

Ankara Kızılcahamam'dan çıkarılan doğal kaynak suyu olan Javsu en iyi sular listesinde üçüncü sırada yer almaktadır. İç Anadolu Bölgesi'nde çok kolay şekilde temin edilen bir su markası olan Javsu buna rağmen pek bilinmeyen bir markadır. Javsu’nun PH değeri ise 7.6’dır.

Abant

Abant su Kaya Grup’a ait yerli su markalarından biridir. Su, Bolu'nun Abant ilçesinde çıkarılmakta ve bölgenin en temiz kaynakları üzerinden, el değmeden paketlenmektedir.  Abant’ın bir diğer kaynağı ise Gölcük Geyiktepe olarak bilinmektedir. En iyi su listesinde dördüncü sırada yer alan Abant suyun PH değeri 7.2’dir.

Buzdağı 

Yerli su markaları arasında yer alan diğer bir marka ise Buzdağı Bakanlığın 2020 Su Analizi raporunun ışığında Buzdağı su, pH 7.27 değeriyle 2. sırada yer almaktadır. Geyve/Sapanca'da yer alan kaynağı dolum tesisine oldukça yakın olmasından dolayı mineral kaybı da oldukça azdır.

Çenesuyu 

Çenesuyu A.Ş. Kocaeli Derince Belediyesi kuruluşudur. Çenesuyu Doğal Kaynak Suyu dolum tesisleri ve doğrudan halka satış noktası olan Kaşık Tesisleri ile halka hizmet vermektedir. Çenesuyu A.Ş., Dünya Sağlık Örgütü, Avrupa Birliği ve T.C. Sağlık Bakanlığı kriterlerine göre, kabul gören 4,5 – 9,5 pH oranı içinde 6,8 Ph değeriyle ortalama standartlara en uygun doğal kaynak suları arasında yer almaktadır. 

Hamidiye 

Hamidiye Kaynak Suları kökeni çok eskiye dayanmaktadır. II. Abdülhamid tarafından İstanbul'a çeşmeler aracılığıyla içme suyu dağıtımı için kurulmuş ve 1979 yılından itibaren anonim şirket olarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından işletilmektedir. Türk malı su markaları arasında yer alan Hamidiye boykot için iyi bir seçenektir. 

Elmacık 

Yerli su markaları listemizin son sırasında Elmacık su yer alıyor. Elmacık suyun eşsiz kaynağı, Sakarya ili Hendek İlçesi'ndeki Elmacık Sıradağları'nın Gölyayla mevkisinde bulunmaktadır. 1.060 m yükseklikten çıkarılan suyun Ph değeri 7,96’dır. Bu seviye ile kanın alkali seviyesinin düzenlenmesine ve sağlığa katkıda bulunur.

Diğer Su Markaları 

Yerli su markaları haricinde yabancı menşeili su markaları da bulunmaktadır. Bunlardan bazıları şu şekilde listelenebilir:

  • Sırma 
  • Hayat 
  • Erikli 
  • Damla 
  • Nestle Pure Life

Tüm bunlara ek olarak yerli su markaları ve diğer markalar hakkında merak edilen ve arama motorlarında sıklıkla araştırılan soruları sizler için yanıtladık!

Saka Su Türk Malı Mı?

Bünyesinde Ülker'i de barındıran Yıldız Holding geçtiğimiz yıllarda önemli bir satış kararı aldı. Yıldız Holding, bünyesindeki Cola Turka, Çamlıca Gazoz gibi markaları Japon DyDo DRINCO'ya sattı. Bunların içinde Saka Su da yer alıyor. 

Pürsu Yerli Mi?

2011 yılından bu yana su sektöründe hizmet veren ve bir Koç Topluluğu markası Pürsu, Bal Kaynak Su İthalat İhracat Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin çatısı altında faaliyetlerini yürütmektedir: Türkiye'nin en güvenilir doğal su kaynaklarından Uludağ ve Nazilli’de iki tesisi bulunmaktadır. 

Pınar Su Yerli Mi?

Pınar Su, %100 Türk sermayeli ve en köklü markalardan biri olarak pazarda yer almaktadır. Aynı zamanda Uluslararası Sağlık ve Gıda Güvenliği Uygunluk Belgesi'ni (NSF) almaya hak kazanan ilk Türk içecek markası olarak da öne çıkmaktadır. 

Erikli Su Türk Malı Mı?

1998 yılında Türkiye'nin lider su markası olarak seçilen Erikli, 2006 yılında Nestlé Waters tarafından %60 hisse şeklinde alınarak ortak olundu. 

İdeal Su Türk Malı Mı?

İdeal Su, Osmaniye'nin Bahçe ilçesi sınırları içerisinde yer alan ve Toros dağlarının zirvesinden çıkan doğal mineralli su markasıdır. Bu nedenle yerli su markaları arasında yer almaktadır.