Bolat, Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) tarafından düzenlenen ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından desteklenen İstanbul Küresel E-İhracat Zirvesi 2024'e (IGEXX) katıldı.
Konuşmasında, e-ticaret alanında yaşanan değişim ve dönüşümlere dikkat çeken Bolat, ticaretin dijitalleşmesinin yalnızca teknolojik bir yenilik değil, aynı zamanda ekonomik bir dönüşüm olduğunu belirtti.
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, 2022'de yaklaşık 2,17 milyar dolar olan e-ihracatın, 2023'te yüzde 131 artış göstererek 5 milyar doları aştığını belirtti.
Bolat, "Bu yılın sonunda ise küresel e-ticaretin yüzde 8 büyüme ile 6,3 trilyon dolara erişmesini beklemekteyiz. Ülkemizdeki durumuna baktığımızda ise 2023 yılında e-ticaretin Gayrisafi Yurt İçi Hasıla (GSYH) içindeki payı (e-GSYH) 2022'ye göre yüzde 33,3 oranında artarak yüzde 6,8'lik paya ulaşmıştır. e-GSYH'miz 2019-2023 yılları arasında yıllık bileşik büyüme oranı yüzde 26'lık reel büyüme gösterdi. Ülkemizde e-ticaret genel ekonomi ortalamasının üstünde büyüme göstermektedir. 2024'ün sonuna kadar toplamda 8 milyar dolar e-ihracata ulaşmayı hedefliyoruz. Böylece e-ihracatımızın toplam mal ihracatı içindeki payı da yüzde 3'ü aşacaktır. Hedefimiz, e-ihracatın toplam ihracat içindeki payını 2028'e kadar yüzde 10'a çıkarmak.” dedi.
“Kişi başına düşen milli gelir 14 bin doları aşacak”
Ömer Bolat, dünya ekonomisindeki gelişmelere değinerek, Türkiye ekonomisinin tüm olumsuzluklara rağmen inovasyon, üretim, yatırım, istihdam ve ihracata odaklanan politikalarla güçlenmeye devam ettiğini belirtti.
Son açıklanan dış ticaret verilerine de değinen Bolat, Türkiye’nin ihracatında artış ve ithalatında düşüş eğiliminin sürdüğünü ifade etti. Mal ve hizmetler ihracatındaki olumlu gelişmelere dikkat çeken Bolat, aynı hız ve tempoyla çalışmalarını devam ettireceklerini vurguladı.
Bolat, "Kişi başına milli gelirimiz bu yılın sonuna kadar 14 bin doları aşacaktır." dedi.
E-Kolay İhracat Platformu kuruluyor
Ticaret Bakanı Bolat, küresel ticaretteki önemli dönüşümlerden birinin dijitalleşme olduğunu belirtti. Bu dönüşümün getirdiği yenilikler ve internet kullanımının yaygınlaşmasının, özellikle küresel salgın dönemi itibarıyla tüketici alışkanlıklarını köklü bir şekilde değiştirdiğini ifade etti.
Bolat "Türkiye'de de e-ticaretin, toplam ticaret içindeki payı 2019'da yüzde 4,8 iken, 2023 sonunda yüzde 21'e yükselmiştir. Bunda salgının ticaret alışkanlıklarını değiştirmesinin çok önemli rolü oldu. Bu gelişmeler karşısında Bakanlık olarak hem hizmet ihracatına yönelik destek paketlerimiz bulunmakta hem de e-ihracata yönelik çok önemli destek ve teşvikler sağlamaktayız. E-ihracat ile firmalarımız uzak ve yabancı pazarlara daha kolay giriş yapabilmekte ve dünyanın her yerinden yüksek alım gücüne sahip müşterileri ulaşabilmekte, aracılar ve tedarikçiler olmaksızın yabancı ülkelerde kendi markalarını oluşturabilmekteler. E-Kolay İhracat Platformu'nu da kuruyoruz. E-Kolay İhracat Platformu ile firmalarımızın e-ihracat ve dijital pazarlama konusunda eksikliklerini tamamlamayabilecekleri kapsamlı bir bilgi kaynağı sunmayı hedefliyoruz." dedi.
Bolat, sağladığı avantajlar göz önüne alındığında, tüm firmaların ticaretin dönüşümünü yakından takip etmelerinin önemini vurguladı ve e-ihracat stratejisi oluşturmanın artık bir zorunluluk haline geldiğini belirtti.