İZMİR HABERLERİ

Yılların rant hikayesinde hukuk askıya alındı!

2007 yılında planlaması yapılmış ancak ekokırıma neden olacağı gerekçesiyle yargı kararıyla iptali gerçekleşmişti... Selçuk'ta hâlâ, rant bulutları dolaşıyor!

ALPER TEMİZ - İzmir'in Efes Selçuk bölgesinde yer alan ve uçsuz bucaksız sahiliyle dikkat çeken doğa harikası Pamucak'taki zeytinlik alanlar, 2007 yılında dönemin Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından devralınarak üzerinde 'Pamucak Revizyon Koruma Amaçlı İmar Planı' hazırlanmıştı. Planda, 18 delikli bir golf sahası, turizm kompleksleri ve özel kamp alanları gibi yapılar öngörülüyordu. Ancak  Ege Çevre ve Kültür Platformu (EGEÇEP) ile bileşeni Efes Çevre Doğa ve Kültür Derneği (EFESÇED) ve Zeytinköylü çiftçilerin açtığı dava sonucunda proje durdurulmuştu. Zeytin Plajı, Pamucak Sahili, Pananos Sahili ve içinde yaban hayatını barındıran Gebekirse Gölü Milli Parkı'ndaki hazine arazilerinin, arsa niteliğine dönüştürüldüğü ve 2007 yılında yargı tarafından iptal edilen projenin başka biçimde yeniden yaşama geçirilmek istendiği ileri sürülüyor. 


Konunun 2007 yılından bu yana yakın takipçisi olan Efes Çevre Doğa ve Kültür Derneği’nin (EFESÇED) Yönetim Kurulu Üyesi Tekin Karadağ, "2007 yılındaki planlanan ancak açtığımız dava sonucu iptal edilen 'Pamucak Revizyon Koruma Amaçlı İmar Planı' nedeniyle bölgedeki 45 parsel birleştirilmişti. Kazandığımız bu iptal davasının da üzerinden yıllar geçti ancak birleştirilen 45 parsel geri dönüştürülmediği gibi niteliği de arsaya çevrildi" dedi.

"Katarlılar arazi bakmaya geliyor"
Pamucak ve çevre bölgelerde halen devam eden hukuk dışı süreci anlatan Karadağ, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikli Bakanlığı'na da seslenerek şunları anlattı, "2007 yılındaki projeyi iptal ettirdikten sonra Selçuk Belediyesi, birleştirilen 45 parseli tekrar geri dönüştürmedi. Şu anda bölgede 45 parseli ayrı ayrı sorgulattığımızda, bu parsellerin varlığı ortaya çıkmıyor. Parseller yargı kararı olmasına rağmen tekrardan eski haline getirilmedi. Oysa, İmar Kanunu'nda açıkça, 'Yargı kararı ile iptal edilen imar uygulaması sonrası, parsellerin eski hukuki durumuna tekrar dönüştürülmesi gerekir' yazar. 65 yıldır zeytinlik olan, doğal yaşam alanı halinde bataklık olan bu parsellerinin tekrar dağıtılması için biz, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na da itiraz ettik, çünkü 1/100 bin ölçekli planlamayı bakanlık yapar. 


Tahmin edilebileceği gibi herhangi bir adım hâlâ atılmadı. Yargı kararı var ancak ısrarla, yıllardır adım atılmıyor. Bu bölge köylülerin ve yaban hayatının kullandığı doğa harikası bir bölge ve hazine arazisi. Bu gibi alanlar Cumhurbaşkanı kararnamesiyle imara açılabilir. Şu anda ilgili ada üstündeki parsellerde ne zeytinlikler ne de doğal yaşam alanları gözüküyor. Bu bir nevi, rantı gizleme yöntemine evrilmiş bir durum. En önemlisi ise birçok Katarlı firma buraya geliyor ve arsa bakıyor. Selçuk Belediyesi adım atmıyor, bakanlık ise ilgilenmiyor. O halde soruyoruz; Parsel geri dönüşümleri yıllardır neden gerçekleştirilmedi ve bunda neden ısrar ediliyor? Katarlılar neden köyümüzden arazi bakıyor? Gebekirse Milli Parkı ile Efes Antik Kenti'nin çevresindeki bazı bölgelerin SİT derecesi neden düşürüldü? Bu sorunların cevabını vermek zorundalar"