Son Mühür - Doğu Karadeniz Projesi (DOKAP) Eylem Planı toplantısı ve Ekonomi Koordinasyon Kurulu görüşmelerinin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Yılmaz, eylül ayında Orta Vadeli Program’ın (OVP) güncelleneceğini hatırlattı. Bu sürecin her yıl yapılan olağan bir uygulama olduğuna dikkat çeken Yılmaz, makro ekonomik çerçevenin korunacağını, programın genel yaklaşımında herhangi bir sapma olmayacağını belirtti.

"Enflasyonu düşürmek en temel hedefimiz"

Yılmaz, “Ekonomik yol haritamızın temelini, enflasyonu kalıcı olarak aşağı çekmek oluşturuyor. Dengeli büyümeyi sürdürürken istihdamı ve üretimi korumayı, ihracatı artırmayı ve sosyal refahı güçlendirmeyi hedefliyoruz” dedi.

Küresel ekonomik gelişmeleri de yakından izlediklerini ifade eden Yılmaz, özellikle artan gümrük tarifeleri gibi uygulamaların küresel ticarette belirsizlik yarattığını ve Türkiye’nin bu süreçte proaktif adımlar atacağını söyledi.

"İç pazar güçlü, emtia fiyatlarındaki düşüş lehimize"

ABD ve Çin başta olmak üzere küresel ticaret savaşlarının seyrini takip ettiklerini belirten Yılmaz, “Bu tür kriz ortamlarında Türkiye’nin güçlü iç pazarı bir avantaj. Ayrıca petrol ve emtia fiyatlarının gerilemesi, ithalatçı bir ülke olarak bizim lehimize bir tablo çiziyor” ifadelerini kullandı.
Ancak bazı ülkelerin alternatif pazarlarda agresif ticaret politikaları uygulayabileceğine dikkat çeken Yılmaz, bu konuda da önlemlerin gündemde olduğunu belirtti.

Cevdet Yılmaz-6

"Gıda arzını güçlendiriyoruz, enerjide dışa bağımlılık azalıyor"

Orta Vadeli Program’ın üç temel ayağını para politikaları, maliye politikaları ve yapısal reformlar olarak tanımlayan Yılmaz, gıda arzının artırılması için tarımsal sulama yatırımlarına büyük bütçeler ayrıldığını açıkladı.

Enerjide dışa bağımlılığı azaltma hedefi doğrultusunda bürokrasiyi sadeleştiren ve yenilenebilir enerjiye öncelik veren politikaların devrede olduğunu aktaran Yılmaz, demiryolu yatırımlarının da üretim merkezleriyle limanlar arasında bağlantı sağlayacak şekilde şekillendirildiğini söyledi.

"Katma değerli üretim öncelikli"

Yatırım, üretim, istihdam ve ihracat odaklı politikaların süreceğini belirten Yılmaz, yüksek katma değerli üretimi teşvik eden YTAK ve HIT-30 gibi programların sanayicilere önemli fırsatlar sunduğunu vurguladı.

“Ekonomide istikrar, üretimde verimlilik ve toplumda refah hedefiyle yola devam ediyoruz” diyen Yılmaz, reformlarla desteklenen kararlı bir ekonomi yönetimi sürdürüleceğinin altını çizdi.

Kaynak: AA