Yükseköğretim Kurulu (YÖK), bazı medya organlarında üniversitelere sıfırın altında netlerle yerleştirme yapıldığına dair çıkan haberlerle ilgili açıklama yaptı. YÖK, "Eksi netle herhangi bir adayın puanının hesaplanması mümkün değildir" ifadesini kullandı ve sınav kılavuzunda puan hesaplama yöntemlerinin yer aldığını belirtti. 

Açıklamada, şunlara yer verildi:

"2018 yılından itibaren uygulanmakta olan yeni sınav sistemine göre, adayın TYT puanının hesaplanmasında Türkçe Testi ile Temel Matematik Testindeki cevapları dikkate alınmaktadır. Bu iki testin en az birinden ham puanı 0,5 veya üzeri olan adayların TYT puanı hesaplanmaktadır. Haberde verilen bazı örneklere bakıldığında, ilgili adayların Matematik veya Türkçe testlerinin en az birinde 0,5 veya üzerinde ham puana sahip oldukları görülmektedir. Bu nedenle de adayların TYT puanları hesaplanmıştır."

YÖK, YKS yerleştirme puanlarıyla ilgili açıklamasında, her adayın Ortaöğretim Başarı Puanı'nın (OBP) 0,12 katsayısı ile çarpılarak sınav puanlarına eklendiğini ve bu şekilde yerleştirme puanlarının hesaplandığını belirtti. Ayrıca, TYT puanı olmayan adayların, AYT veya YDT sınavlarına girseler de yerleştirme puanlarının hesaplanmadığını vurguladı. Merkezi yerleştirmede, adayların tercihleri, kontenjanlar ve ek puanlar göz önünde bulundurularak yerleştirme yapıldığını aktardı. Haberdeki örneklerde, adayların TYT puanlarının hesaplanabilmesi için gerekli testlerden en az birinde 0,5 veya üzerinde ham puan aldıkları ifade edildi.

650X344 Yks Sonuclari Ne Zaman Aciklanacak Tyt Ayt Ydt Universite Sinavi Yks Sinav Sonuclari Icin Osym Tarihi Duyurdu 1655354399813

YÖK, Yanıltıcı Haberlere Karşı Kamuoyunu Uyardı

YÖK, açıklamasında, adayların sözel puanının hesaplanabilmesi için TYT’de Türkçe veya Temel Matematik Testi ve AYT’de Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler-1 ya da Sosyal Bilimler-2 Testi’nden en az birinden 0,5 veya üzeri ham puan alması gerektiğini belirtti. Haberdeki örneğe göre, adayın TYT’de matematik testinde 0,5 ve AYT’de çeşitli testlerde ham puanları olduğu, bu puanlarla yerleştirme puanının hesaplandığı ifade edildi. Ayrıca, yerleştirmenin ÖSYM tarafından merkezi olarak yapıldığı ve tercih edilen programın kontenjanı dahilinde, başarı puanlarına göre adayların sıralandığı vurgulandı. Boş kontenjanlar kaldığında, yerleşemeyen adaylar yeniden tercihte bulunarak, sıralamaya göre yerleştirme şansı elde edebilecekler.

2024 yılında 3 milyon 120 bin 870 kişinin YKS'ye başvurduğu bilgisi verilen açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:

"TYT Sınavı'na 2 milyon 819 bin 362 aday girmiş ve bunlardan 2 milyon 755 bin 301 adayın puanı hesaplanmıştır. 64 bin 61 adayın puanı ise ilgili şartı sağlamadıkları için hesaplanamamıştır. Puanı hesaplanan adaylardan ön lisans programlarını tercih edip bu programlara yerleşenlerin sayısı 532 bin 915 olmuştur. TYT Puanı hesaplanan 2 milyon 755 bin 301 adayın 1 milyon 776 bin 496'sı AYT Sınavına girmiş, 978 bin 805’nin ise sadece TYT Puanı bulunmaktadır.

YKS öncesi ve sonrası barajın uygulandığı veya uygulanmadığı dönemler hakkında yapılacak bir araştırmada adayların yerleştirildikleri programın ilgili olduğu alan testlerinden herhangi birinde eksi net yapanlara rastlanabilecektir.

2022 yılı sonrasında YKS, başarı sıralamasına dayalı bir rekabet anlayışını getirmiştir. Yerleştirme işlemleri, adayların tercih ve puanlarına göre yapılmaktadır. Sınav, doğası gereği ilgili programı tercih eden diğer adaylardan daha yüksek puan ve sıralamaya sahip olana yerleşme imkanı vermektedir.

Sonuç olarak, sistemin işleyişi ve adayların eksi netle yerleştirilemeyeceği konusundaki açıklamalara rağmen yapılan yanıltıcı haber ve paylaşımlara itibar edilmemesi hususu kamuoyuna saygıyla duyurulur."

Kaynak: Haber Merkezi