GÜNDEM HABERLERİ

Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) üyeliğine atanan Prof. Dr. Derviş Karaboğa kimdir?

Bugün 25 Mayıs 2024 Resmi Gazete'de bir dizi önemli atama ve değişiklik kararı yayımlandı. Sabah saatlerinde Resmi Gazete'de duyurulan Cumhurbaşkanlığı atama ve değişiklik kararlarında birçok önemli değişiklik yer aldı. Cumhurbaşkanlığı kararıyla birlikte Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) üyeliğine Üniversitelerarası Kurul tarafından seçilen Prof. Dr. Derviş Karaboğa atanmış oldu. Peki, Derviş Karaboğa kimdir?

Cumhurbaşkanlığı kararıyla birlikte Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) üyeliğine Üniversitelerarası Kurul tarafından seçilen Prof. Dr. Derviş Karaboğa atandı

Artificial Bee Colony (abc) (Yapay Zeka Arı Kolonisi) optimizasyon algoritmasını geliştirerek dünyada yapay zekaya önemli katkı sağlayan bilim insanlarından biri olan Prof. Dr. Derviş Karaboğa kimdir?

KARABOĞA, ilk, orta ve lise eğitimini K. Maraş’ta tamamladı. Erciyes Üniversitesi Elektronik Mühendisliği Bölümünden 1983 yılında mezun olduktan sonra Yüksek Lisans eğitimini İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) nde  Elektronik ve Haberleşme alanında tamamladı. Doktora çalışmalarını ise İngiltere’de Cardiff University School of Engineering’de Sistem Mühendisliği alanında yaparak 1994 yılında mezun oldu. Erciyes Üniversitesi Mühendislik Fakültesinde sırasıyla 1994 yılında Yardımcı Doçent, 1999 yılında Doçent ve 2004 yılında da Profesör ünvanlarını aldı. 1995 yılında açılan Erciyes Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümünün açılmasına öncülük etti ve 2002-2018 yılları arasında Bölüm Başkanlığı görevini yürüttü. Üniversitede Mühendislik Fakültesi Dekan Yardımcılığı, Erciyes Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi Müdürlüğü ve Senato Üyeliği görevlerinde bulundu ve Yapay Zekâ Merkezi’nin kurulmasına öncülük ederek  müdürlük görevini yaptı..

 Doktora tez çalışmasını “Yapay Zekâ” alanında, “Bulanık Sistemler ve Bu Sistemlerin Evrimsel Hesaplama Yöntemleriyle Tasarlanması” konusunda tamamladı. Doktora sürecinde başarılı çalışmalarından dolayı iki yıl “Overseas Research Students (ORS)” bursu verilen KARABOĞA doktora sonrasında da özellikle bulanık sistemler, yapay sinir ağları, evrimsel ve sürü zekâsı tabanlı algoritmalar konularında çalışdı ve bu yaklaşımları farklı mühendislik problemlerinde kullanarak sonuçları saygın dergilerde yayımladı. Bu konularda çok sayıda yüksek lisans ve doktora tezlerinin danışmanlığını yaparak birçok bilim insanının yetişmesine katkı sağladı. Bunların yanı sıra sosyal sorumluluk bilinciyle, Türkiye’nin birçok ilinde çeşitli okullarda ve üniversitelerde konferanslar vererek toplumun ve özellikle gençlerin yapay zeka alanındaki farkındalıklarını artırmayı amaç edindi.

2005 yılında bal arılarının “zeki yiyecek arama davranışı”nı modelleyerek tasarım problemlerinin etkili bir şekilde çözülmesine imkân sağlayan “Yapay Arı Koloni-Artificial Bee Colony-ABC” Algoritması isimli yeni bir yapay zekâ optimizasyon yaklaşımını bilim dünyasına kazandırdı. Bu algoritma çok değişik alanlarda farklı tasarım problemlerinin çözümü için kullanılmaya başlandı ve  kendi alanında dünya bilimine Türkiye’nin en büyük katkısı haline geldi. “Scholarpedia” Ansiklopedisi tarafından “Artificial Bee Colony” isimli çalışma Türkiye’den davet edilerek yayımlanan tek makale olma niteliği taşımasının yanısıra ansiklopedide en çok okunan makaleler arasında yer almaktadır