Son Mühür / Gamze Eskiköy –Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği’nin 2024 Olağan Genel Kurul Toplantısı İzmir'de yapıldı. Toplantının dilek ve temenniler bölümünde konuşan Birlik Başkanı Bedri Girit, ihracat verilerini paylaşarak sektörün mevcut durumunu değerlendirdi. Ayrıca 2024 Yılı Hesap Raporu’na göre, gelirler toplamı 60 milyon 406 bin 979 TL, giderler toplamı ise 58 milyon 800 bin 111 TL olarak gerçekleşti. 2025 yılı için tahmini gelir ve gider bütçesi ise 84 milyon 750 bin TL olarak belirlendi.

eib bedri girit

“265 milyar dolarlık ihracatın 36 milyar doları tarım sektörü kaynaklı”

Dilek ve temenniler bölümünde konuşan Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Bedri Girit, “2024 yılında Türkiye genelinde 265 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdik. Bunun 36 milyar doları tarım sektörü kaynaklı.

Bu alanda da iki kademede güzel bir performansımız var. Balıkçılık sektöründe 2 milyar dolarlık sınırı aştık. 1 milyar doların üzerinde ihracat söz konusu. 400 milyon dolarlık süt, 32 milyon dolarlık bal ihracatımız var. İhracatın genelinde yüzde 45’i Ege İhracatçı Birlikleri’ne ait balıkta ise bu oran yüzde 68. Bu bizim için bir gurur tablosu. Ama bu yeterli değil” ifadelerini kullandı.

"Yumurta, süt tozu ve tereyağında yasaklı liste"

Sözlerine sürdürülebilirliğin önemine dikkat çekerek devam eden Girit, kamu ve özel sektörün iş birliğiyle mevcut sorunlara çözüm üretmesi gerektiğini söyledi. Girit, “Devletin ve bizim yapmamız gerekenler var. Birtakım sorunlarla da karşı karşıyayız; hem genel hem özel sorunlar. Ana sorunlarda en çok takıldığım konu ise yasaklar ve kotalar. Yumurta, süt tozu ve tereyağında bana göre yasaklı listeye girmiş durumdayız. Döviz izinlerinin enflasyona paralel şekilde güncellenmesini talep ediyoruz. Dünyada da sıkıntılar var. Önümüzdeki yıl ekonomide daralma bekleniyor. Küresel büyüme 2.7 olsa da gelişmiş ülkelerin büyüme oranı 1.8 civarında. 2025 zor bir parkur olacak. Bu anlamda daha fazla efor sarf etmemiz gerekiyor” ifadelerine yer verdi.

ÜR-GE ve TURQUALITY’ye vurgu yaptı

İhracatın sadece rakamlarla değil, markalaşma ve pazarlama faaliyetleriyle de büyüyebileceğini vurgulayan Girit, destek mekanizmalarına daha fazla ilgi gösterilmesini önerdi:

ÜR-GE projelerimiz, fuarlarımız var. ÜR-GE'ye ilgi olmasa da bu alanın önemli olduğunu düşünüyoruz. TURQUALITY programı da var. Amerika’da güzel gelişmeler oluyor. Geçenlerde Japonya’ya gittik. Kasın Üniversitesi ile anlaşma yaptık. Eylül ayından sonra Türk yemeklerinin sunumları yapılacak”

“Firmalar dış gözle kendilerini değerlendirmeli”

Konuşmasının sonunda firmalara önerilerde bulunan Girit, ekonomik zorlukların aşılması için farklı bir bakış açısına ihtiyaç olduğunu dile getirdi:

“Bu sene daha zor şartlar bizi bekliyor. 'Heykeltıraş modeli' deniyor. Heykeltıraş, yaptığı eserdeki hataları göremez. Bu nedenle firmalarımızın mutlaka dış gözle kendilerini değerlendirmesi gerekiyor. Bizim yaptıklarımız ülke algısına katkı yapıyor mu, bunu sorgulamamız gerekiyor”

Muhabir: GAMZE ESKİKÖY