Tarım ve Orman Bakanlığı, Türk Gıda Kodeksi Yumurta Tebliği'ni güncelleyerek gıda güvenilirliğini artırmayı, tüketicileri yanıltmamayı ve haksız rekabeti önlemeyi amaçlıyor. Yeni değişiklik taslağıyla, yumurtanın raf ömrü, Avrupa Birliği'nin ilgili tüzüğünde belirtilen "A sınıfı yumurtanın tüketiciye ulaştırılma süresi yumurtlama tarihinden itibaren 28 gün olur" kuralına uygun hale getirilecek.
''Tavsiye edilen tüketim tarihi''
Yeni tebliğ taslağına göre, AB tüzüğünde yer alan "A sınıfı yumurtalar, yumurtlamadan sonraki 10 gün içinde sınıflandırılmalı, işaretlenmeli ve paketlenmeli, yumurtlamadan sonraki 10 gün içinde işaretlenmeyen A sınıfı yumurtalar B sınıfı (gıda sanayinde kullanılan) yumurta olarak değerlendirilir" maddesi de eklendi. Ayrıca, yumurtaların israfını önlemek için raf ömrü ile ilgili olarak "son tüketim tarihi" yerine, Avrupa'daki uygulamaya paralel olarak "tavsiye edilen tüketim tarihi" ifadesi kullanılacak.
''Milli israfı önlüyoruz''
YUM-BİR Başkanı Afyon, marketlerden aldığımız yumurtaların raf ömrüyle ilgili önemli bir noktaya değindi. "Marketlerde 15 veya 20'nci gününde aldığımız ve evimizde buzdolabında 35-40 gün beklettiğimiz yumurtaları, 'ziyan oldu, kullanılmaz' diyerek çöpe atıyoruz. Bu, milli bir israftır. Bu israfı önlemek için 35-40 günlük yumurtalar da uygun koşullarda saklanırsa tüketilebilir" dedi.
Ayrıca, "Kabuk bütünlüğü bozulmamış, bakteri üremesine neden olmamış, aşırı sıcağa maruz kalmamış ve tozlu ortamlarda bulunmamış yumurtaların ömrü çok daha uzundur. Bazı ülkeler temin edildikten sonra 90 günde yumurta tüketiyor, ancak biz AB kriterlerine uygun olarak 28 günü baz almışız" şeklinde eklemelerde bulundu.
Afyon, marketlerdeki yumurtaların 28 gün sonrasında raflardan toplanma kuralının devam edeceğini belirtti. "Taslakta '28 günde nihai tüketiciye ulaştırılır' ifadesi yer alıyor; yani 28 gün içinde tüketiciye ulaşmayan yumurtalar raflardan toplanacak. Rafta kalma süresi olan 28 gün değişmeyecek" dedi. Bu denetimlerin daha önceki gibi süreceğini belirtti.