Son Mühür- Yunanistan-Kıbrıs Rum Kesimi ve İsrail arasında bağlantıyı sağlayacak deniz altı elektrik kablosu döşeme konusunda Atina bir kez daha hamle yapmaya hazırlanıyor. 201'de başlayan proje Türkiye'nin vetosuna takılmıştı.
Yunan hükümetinin konuyla ilgili yeni bir Navtex yayınlama hazırlığı içinde olduğu öğrenildi.
Kathimerini gazetesinde yer alan haberde,
''Planlanan faaliyetlerin koordinatlarını ve zaman çerçevesini ayrıntılı olarak açıklayacak olan Navtex'in, Yunan Deniz Kuvvetleri Hidrografi Servisi tarafından yayınlanmadan önce Yunanistan Dışişleri Bakanlığı tarafından onaylanması gerekiyor.'' hatırlatmasında bulunuldu.
''Gemilerin müsaitliği nedeniyle araştırma çalışmaları Nisan ayına ertelendi.'' denilen haberde şu bilgiler dile getirildi.
Önümüzdeki hafta sonu başlayabilir...
''Daha önce projede yer alan Ievoli Relume, Hollanda'da demirli kalmaya devam ediyor ve bu da şu anda İtalya'nın Messina kıyılarında bulunan NG Worker'ın görevi devralması olasılığını artırıyor. Prosedürler planlandığı gibi ilerlerse, önümüzdeki haftanın sonunda araştırmalar başlayabilir.
Yunan makamları durumu yakından izliyor, özellikle de daha önce projeye karşı çıktığını ifade eden Türkiye'den gelebilecek olası tepkileri. Yunan savunma güçlerinin müdahale durumunda operasyonları güvence altına almak için planlar tasarladığı bildirildi.
Yunanistan ve Türkiye arasındaki diplomatik görüşmeler devam ediyor.

Fidan ve Gerapetris anlaştı...
Brüksel'deki NATO toplantısının aralarında, Yunanistan Dışişleri Bakanı George Gerapetritis ve Türk mevkidaşı Hakan Fidan, ikili Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi toplantısını Paskalya'dan sonraya erteleme konusunda anlaştılar.
Atina ve Ankara proje konusunda derin bir şekilde bölünmüş durumda.
Yunanistan, bağlantının uluslararası deniz hukuku kapsamında egemen bir hak olduğunu iddia ederken, Türkiye bunun Doğu Akdeniz'deki çıkarlarını ihlal ettiğini iddia ediyor.
Ankara daha önce, tartışmalı bölgedeki herhangi bir faaliyetin Türk onayı gerektirmesi gerektiğini savunmak için 2019 Türkiye-Libya deniz anlaşmasına ve BM'ye sunulan geçmiş itirazlara atıfta bulunmuştu.
Denizaltı projesiyle ilgili gerginlikler, Türkiye'nin Yunan araştırma operasyonlarını eleştirdiği geçen Temmuz ayında alevlendi.
Ancak Atina, kablonun tartışmalı sulardan geçmediğini ve uluslararası hukukun Türk onayını gerektirmediğini savunuyor.