Son Mühür- İstanbul'da en büyüğü 6.2 olan deprem fırtınası Atina'nın da gündemindeydi. 
ERT'ye konuşan Yunanistan Sismoloji Derneği Başkanı Efthimis Lekkas, İstanbul'u "kurtaran" ve büyük bir maddi hasar görmesini engelleyen detayın 7.5 büyüklüğünde deprem üretebilecek 60 kilometre uzunluğundaki fayın tamamının kırılmaması olduğunu söyledi.  Efthimis Lekkas bunun yerine 6.2 büyüklüğünde küçük bir parçanın koptuğuna işaret etti.

Lekkas
''Önümüzdeki birkaç saat için üç senaryo var'' diyen Lekkas,
"Birinci senaryoda bu ana deprem olmalı ve çok sayıda artçı sarsıntı yaşamamız gerekiyor.  "İkinci senaryoda 6.2 Richter büyüklüğünde deprem olması ve ardından Richter ölçeğine göre yaklaşık 7 büyüklüğünde daha büyük bir deprem olması, diğer senaryoda ise 6 büyüklüğünde bir dizi, yaklaşık 30 adet 6 büyüklüğünde deprem olması ve böylece enerjinin kısa bir süre içinde dağılması söz konusu" dedi.
Lekkas ''7 Richter büyüklüğündeki en kötü senaryoyu "anında olmayacak" olarak nitelendirdi.

1999'da ikinci büyük deprem...


"1999'da İzmit'te büyük depremi meydana geldiğini hatırlatan Lekkas, ''Bu durumda gördüğümüz gibi, İzmit'e yaklaşık 50 kilometre uzaklıktaki Bolu şehrinde deprem iki ay sonra meydana geldi. Bir zaman dilimi yok, ancak bu özel durumda gelişmenin hızlı olacağına inanıyorum, çünkü fay boyunca çok fazla enerji birikti," diye konuştu.
Lekkas, bugün yaşanan depremin diğer fayları harekete geçirmesini bekleyip beklemediği sorulduğunda,  hem doğuya hem de batıya bakan fayları harekete geçirebileceğini söyleyerek olumlu yanıt verdi.  "Ama esasen denizde kalan kısmın harekete geçirilmesi lazım ki, kuvvetler etkisizleştirilebilsin" diye ekledi.


Yunanistan'ı etkilemesi beklenmiyor...


Bu fay hattının Yunanistan kıta ve deniz alanlarını etkileyip etkilemeyeceği sorulduğunda Lekkas, "Elbette daha büyük boyutlara gitmediğimiz sürece Yunanistan bölgesindeki tektonik yapıların harekete geçmesi beklenmiyor. Bu durumda Yunanistan bölgesinin ne ölçüde etkileneceğini görmek için değerlendirmemizi yeniden gözden geçireceğiz" dedi.

Deprem sonrası panik
Ayasofya'da potansiyel risk var...


İstanbul'un Ayasofya da dahil olmak üzere birçok eski binasının, ardından gelecek artçı sarsıntılardan risk altında olup olmadığı sorusuna Lekkas, daha büyük bir depremden "Ayasofya'da potansiyel olarak bir miktar hasar meydana gelebilir'' hatırlatmasında bulundu.


Pencereden atlama Türkler'de çok yaygın...


Son depremde de gözlenen pencereden atlama olaylarına da değinen Lekkas, 
"1995'ten bugüne kadar Türkiye'ye, Türkiye'deki depremlere kadar yaklaşık 10 görev yaptık. Bu kalıcı bir olgu, Türkler için çok yaygın bir alışkanlık. "Özellikle alçak katlarda olduklarında pencereden atlıyorlar ve bu da büyük yaralanmalara yol açıyor, açıkçası." Kesinlikle tavsiye edilmeyen bir uygulama'' diye konuştu.
 

Muhabir: Bünyamin Dobrucalı