Zafer Partisi Sözcüsü Azmi Karamahmutoğlu, yaptığı basın toplantısında anayasa değişikliği tartışmalarına değinerek, “Hüdapar Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu’nun, anayasanın 4. maddesinin kaldırılmasını istemesi üzerine yapılan açıklamalar tartışma yarattı. Hüdapar'ın bu talebi, anayasanın ilk dört maddesine dokunulabileceği algısını yaratmaktadır. Ancak anayasanın ilk dört maddesi değiştirilemez. Bu konuda ne Hüdapar’ın gücü yeter, ne de Hüdapar’ın içinde bulunduğu ittifakın başat partisinin gücü yeter, ne de topyekûn o ittifakın gücü yeter” dedi.
"Şark kurnazlığı veya köylü kurnazlığı"
Karamahmutoğlu, anayasa değişikliğiyle ilgili Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) tarafından yapılan açıklamalara da değinerek, “AK Parti’nin Anayasa değişikliğine ilişkin hazırlıkları, Adalet ve Kalkınma Partisi'nin Anayasa hazırlayıcısı Mehmet Uçum'un konuşmalarından anladığımız kadarıyla, bu yasanın var olan ilk dört maddesine dokunulmayacağını, onun ele alınmayacağını söylüyor. Hüdapar’ın bu konuda ortaya koyduğu görüşler, anayasanın ruhuna aykırı olarak dördüncü madde üzerinde konuşulması, şark kurnazlığı veya köylü kurnazlığı gibi görünüyor” şeklinde konuştu.
“Hükümetimiz, toplumun canını yakan konuların konuşulmaması için Anayasa değişikliğini gündeme getiriyor"
Toplantının ilerleyen kısmında Karamahmutoğlu, AK Parti hükümetinin Anayasa değişikliği gündemine dair eleştirilerde bulunarak, “Hükümetimiz, toplumun canını yakan konuların konuşulmaması için Anayasa değişikliğini gündeme getiriyor. Bu tür konuları toplumun gündeminden düşürmek için, anayasa değişikliği gibi 'entellektüel' uğraşlarla ilgileniyor. Ancak, sokaktaki insanın talepleri işsizlik, mutfakta tencerenin kaynaması, çocukların eğitimi, gelir düzeyinin yükselmesi ve hayat pahalılığının giderilmesidir. Bu durum sanki yüksek bir refah toplumu olduğumuzu gösteriyor gibi, ama aslında anayasa değişikliği gibi konuların gündeme getirilmesi bu talepleri göz ardı etmektedir” ifadelerini kullandı.
"Siyasal talepler açısından DEM ile Hüdapar aynı yerdedir"
Karamahmutoğlu, Hüdapar’ın anayasa değişikliği talebine yönelik olarak Zafer Partisi’nin itirazını açıkça belirterek, “Biz Türk Milliyetçileri, dünkü adıyla Ayrılıkçı Siyasal Kürtçü Hareketi Partisi'nin varlığına sürdüğü siyasal taleplerden ötürü karşıyız. Yani onun siyasal taleplerine karşıyız. Yoksa DEM Partisi’ndeki bireylerin inanç dünyasıyla, yeni inançlarıyla, inanç kimliğiyle ilgili değiliz. Aynı şekilde DEM gibi Hüdapar’ı da ele aldığımızda, Hüdapar’ın da siyasal taleplerine karşıyız. İleri sürdüğü siyasi taleplere karşıyız. Yoksa Hüdapar’ı oluşturan bireylerin, vatandaşların yeni inançlarıyla, dini kimliğiyle, inanç kimliğiyle ilgili değiliz, bizi ilgilendirmiyor. Ancak görüyoruz ki DEM ile Hüdapar siyasal taleplerde aynı zeminde buluşuyor, örtüşüyor. Biri diğerinin namaz kılan hali. Yoksa siyasal talepler açısından DEM ile Hüdapar aynı yerdedir. Fakat sadece biri diğerinin namaz kılanı olduğu için Cumhur İttifakı'nın içerisinde yer alıp AKP ile yan yana durabilmiş. Böylece güya kendince bir meşruiyet elde edebilmiş. Böyle olduğu için de Anayasaya ilişkin ortaya attığı görüşler ne yazık ki Cumhur İttifakı tarafından tartışılmıyor, eleştirilmiyor, ele alınmıyor” şeklinde konuştu.