İZMİR HABERLERİ

Zafer Partisi'nden Buca'da 'Uyuşturucuya Hayır' hareketi: Ücretsiz tedavi ve ihbar hattı kuruldu!

Zafer Partisi, Buca İlçe Başkanı Akset Kanmaz liderliğinde uyuşturucu bağımlılığıyla mücadele etmek için bir sosyal sorumluluk projesi başlattı. Proje kapsamında "uyuşturucuya hayır" pankartları asıldı, bir ihbar hattı kuruldu ve ailelere ücretsiz tedavi imkanı sunulması hedefleniyor. Kanmaz, bu sorunla ilgili daha geniş bir toplumsal hareket oluşturmayı amaçladıklarını ifade etti ve herkesi projeye destek olmaya davet etti.

Uyuşturucu bağımlılığı, toplumun kanayan yarası olmaya devam ediyor. Her gün binlerce kişinin hayatını kaybetmesine yol açarken, yaklaşık 35 milyon ailenin yaşamı da bu sorunla tehdit altında. Devlet destekli tedavi merkezlerinin yetersizliği, bağımlıların ve ailelerin yaşadığı korku ve kaygılar, birçok kişinin yardım almasını engelliyor. Tedavi olamayan bağımlılar, suç oranlarının artmasına ve gasp, fuhuş, cinayet gibi ağır suçların temelini oluşturmaya başlamış durumda. Uzmanlar, bu sorunla mücadelede daha etkili politikalar geliştirilmesi gerektiğine dikkat çekerken bağımlılar her gün can vermeye, suç oranları artmaya, aileler perişan olmaya ve satıcılar servetine servet katmaya devam ediyor.

Zafer Partisi'nden kesintisiz mücadele: "Tertemiz Türkiye" Projesi

İşte tüm bunlar olurken Zafer Partisi, geçtiğimiz yıl "Tertemiz Türkiye" sloganıyla uyuşturucu bağımlılığına karşı mücadele başlattı. 2023 genel seçimlerinde de bu projeyi ön plana çıkaran parti, uyuşturucuyla kesintisiz bir şekilde mücadele etmeyi hedefledi. Tertemiz Türkiye Projesi kapsamında, uyuşturucu baronları ve gençleri zehirleyen tacirlere yönelik sert önlemler alınarak, bu suç unsurlarının yaşam alanlarının daraltılması amaçlandı. 

Sosyal sorumluluk projeleriyle fark yaratacaklar

Bugün ise Zafer Partisi Buca İlçe Başkanı Akset Kanmaz Buca ilçesinde başlattığı bir projeyle büyük bir sosyal sorumluluk projesine önayak oldu. Proje dahilinde Buca ilçesine "uyuşturucuya hayır" pankartları asıldı ve ihbar hattı kuruldu. Pankartlarda hem tedavi edilmesi istenilen bağımlılar için tedavi olanağı sunulan, hem uyuşturucu tacirlerinin ihbar edilmesi için aranabilecek bir telefon numarası bulunuyor. 

Ailelere ücretsiz tedavi imkanı sunuluyor

Bağımlı aileleri bu telefon numarasını arayarak bağımlı aile üyeleri için ücretsiz tedavi isteyip tedavi yöntemleri hakkında bilgi almak, bağımlığı tedaviye ikna etmek, ve tedavi süreci için destek görmek konularında yardım isteyebiliyor. Hem de uyuşturucu satan tacirleri ihbar edip yakalanmalarını sağlayabiliyorlar. Türkiye'de şuan 35 milyon ailenin uyuşturucu ile mücadele ettiğini anlatan Kanmaz, Türkiye'nin kanayan yarası bağımlılık ve kördüğüm haline gelmiş tedavi süreci hakkında bağımlı ailelerinin ve tedavi olmaya gönüllü bağımlıların neler yapabileceklerini, ve geliştirilen projenin detaylarını Son Mühür'e anlattı. 

Uyuşturucu ile mücadelede ilk hedef: Satıcılar

Zafer Partisi Buca İlçe Başkanı Akset Kanmaz, uyuşturucu ile mücadele kampanyalarının amacını "Kampanyamızın ilk amacı, uyuşturucu satan torbacılardan başlayıp üst kademelere ulaşmaktı. Bu doğrultuda Emniyet Genel Müdürlüğü ile ortak bir çalışma yaparak projemize başladık. Şu anda epeyce ihbar gelmeye başladı. Bu ihbarları, Emniyet mensuplarımızla ortak şekilde değerlendirip hepsiyle tek tek ilgileniyoruz. Biz ihbarları alıyoruz ve bilgileri emniyet mensuplarımızla paylaşıyoruz." diyerek açıkladı.

İki yönlü yaklaşım: Tedavi ve ihbar

Zafer Partisi Buca İlçe Başkanı Akset Kanmaz, uyuşturucu ile mücadele projelerinin iki yönlü bir yaklaşım benimsediğini belirtti ve "Bu iki kanatlı bir proje; hem çocukları tedavi etmeye hem de satıcıları ihbar etmeye yönelik. Çocukların tedavi sürecinde ailelerin maddi gücü yetersiz kalıyor ve ne yapacaklarını bilemez halde oluyorlar. Uyuşturucuya bulaşan çocukların suç oranları hızla artıyor. Türkiye'de karakolluk olan olayların yaklaşık yüzde 50'sinin temelinde uyuşturucu yatıyor. Gasp, aile cinayetleri ve fuhuş gibi suçların hepsinin altında uyuşturucu bulunuyor. Bu nedenle, bu konuyla ilgilenen derneklerle görüştüm ve çaresiz kalan aileler için bir tedavi merkezi açmayı istedik." dedi.

Tedavi merkezi için destek arayışı

Akset Kanmaz, ailelerin ve uyuşturucu ile mücadele derneklerinin AMATEM’in tedavi sistemini onaylamadığını belirterek, "Bu nedenle biz de bir tedavi merkezi kurmak istedik. Özellikle belediyelerimizden de destek bekliyoruz. Buca Belediye Başkanı Görkem Duman ile görüşmek için randevu aldım; önümüzdeki hafta bu konuyu görüşeceğiz. Ailelerle birlikte şu an AMATEM üzerinden bir tedavi başlatmayı, ilerleyen süreçte kendi merkezimizde devam etmeyi hedefliyoruz. Amacımız, bu çocukların hayatlarını yeniden kazanarak topluma kazandırılması. Geniş çaplı düşündüğümüz bir merkez kurarak, uzman hekimlerle birlikte tedavi süreçlerini başlatmayı planlıyoruz. Şu an kısa çaplı başlangıçlarımız, devlet destekli kurumlar aracılığıyla Yeşilyurt ve AMATEM gibi merkezlere aracılık yaparak, ihtiyaç duyanlara tedavi süreçlerini başlatmak yönünde." diye konuştu.

Ailelerin bilinçlendirilmesi şart

Akset Kanmaz, ailelerin bağımlıları nasıl tedavi edeceklerini bilmediklerini vurgulayarak, "Bağımlıların bazıları gönüllülük esaslı tedavi olmak isterken, bazıları tedaviyi reddediyor. Bu noktada, İl aracılığıyla avukatlarımız sayesinde devreye girerek vasilik sistemini hızlandırmayı amaçlıyoruz. Vasilik almak için ailelerin yaklaşık 6-7 ay uğraşması gerekiyor. Biz, bu süreci hızlandırarak vasilik aileye geçtiğinde, ailenin isteği doğrultusunda uyuşturucu bağımlısı birey tedaviyi kabul etmese bile, vasilik ailede olduğu için tedavi süreçlerini başlatabiliyorlar." dedi.

3 Haftada tedavi edilemez

Akset Kanmaz, AMATEM'in yetersizliğine dikkat çekerek, "Bu tedavi sürecinin 3 hafta olduğuna karar vermişler; bunu neye dayanarak yaptıklarını bilmiyorum. Üç haftada bağımlılık biter diyorlar, ama bu bağımlı çocuklar plastik kullanıyor, dolayısıyla bu tedavi süresi 3 hafta olamaz. Yaklaşık 5-6 aylık bir tedavi süreci olması gerekiyor. Uyuşturucu bağımlısını uyuşturarak tedavi etmeye çalışıyorlar ve burada bir terslik var. İstanbul'da bazı dernekler, ilaçsız tedavi yapılması konusunda direniyorlar ve bunun minimum tedavi süresi 5-6 ay olarak öngörülüyor. Ancak bunu özel ücretle karşılamak gerçekten çok zor. Belediyelerin devreye girmesi ve kullanıcıya belli bir ceza verilmesi gerektiğini düşünüyorum." dedi.

Kullanıcılara yönelik yasal önlemler şart

Akset Kanmaz, uyuşturucu kullanımı ile ilgili mevcut durumu eleştirerek, "Şu an uyuşturucu kullananlara polisler bile bir şey yapamaz hale gelmiş durumda. Satıcılara büyük yaptırımlar var, ancak kullanıcılar tekrar tekrar yakalandığında 3-4 kez tekrarlanırsa içeri alınıyorlar. Uyuşturucu kullanan biri çevreye rahatsızlık verdiğinde, emniyet durumu aldığında savcıya gitmeden bir geri dönüş başlıyor. 

İhbar süreçleri güvenlik açığı yaratıyor

Örneğin, yan komşunuz uyuşturucu bağımlısıysa ve size rahatsızlık veriyorsa, şikayet ettiğinizde bu kişiler çok kısa sürede şikayet edenleri bulabiliyorlar. Sonuçta, şikayet eden ailelere baskı başlıyor ve bu bir güvenlik açığı yaratıyor. İnsanlar ihbar etmeye korkuyorlar. Bu yüzden, bana gelen tüm ihbarları kendi adıma yapıyorum. Gelenlerin adını, soyadını ve telefon numarasını kaydetmeden, tamamen açıkta bırakarak tüm sorumluluğu üzerime alıyorum. Genel merkezimiz de bu konuda destek verdi; avukat ve adalet konularında bir sıkıntımız olursa yanımızda olacaklar." dedi.

Tüm Türkiye'ye yaymayı amaçladık

Akset Kanmaz, uyuşturucu ile mücadele projelerinin genişletilmesi planlarını duyurarak, "Ekim ayında İzmir'de tüm ilçelere yayacağız. Yılbaşı itibarıyla da bu projeyi Zafer Partisi'nin girişimi olarak tüm Türkiye'ye yaymayı amaçlıyoruz. Bu projeyi tek başına üreten biziz, ancak tüm partilerle birleşip bu durumu bir toplum hareketi haline getirmek istiyorum. Dün AK Parti'den bir meclis üyesi aradı; AKP’nin belediye başkan adayı da beni aradı. Herkes teşekkür ediyor. CHP kanadı da ayrı bir destek sunuyor, zabıta müdürlüğü de destekliyor. Gerçekten herkes teşekkür ediyor." dedi.

Aileler bitik durumda

Akset Kanmaz, uyuşturucu bağımlılığı sorununun aileler üzerindeki etkisini vurgulayarak, "Aileler, özellikle anneler, bitmiş durumda. Uyuşturucuya ulaşmak için annesini satan, ailesini öldüren çocuklar var. Fuhuş ve gasp gibi her tür sorunun temelinde bu yatıyor. Eğer bu projeye adım atar ve başarılı olursak, Türkiye'deki suç oranının yüzde 50 azalmasını sağlayacağımıza inanıyorum. Devletin de bu sesimizi duymasını ve destek olmasını istiyoruz. Bu sosyal projeler, Zafer Partisi temelli olmalı gibi bir derdim yok; yeter ki proje hayata geçsin ve belediyeler destek versin. Devletin bu duruma el atması şart. Gerçekten çok sıkıntılı bir durum. Tedavi süreçleri ayrı, bağımlı aileleri olmak ayrı bir sorun. 3 haftada 5 ya da 10 yıl hap kullanan bir insanın düzelme ihtimali yok. Bu insanlar bitik halde." ifadelerinde bulundu.

İnşallah, bir yerden bir ışık yakmış oluruz

Akset Kanmaz, uyuşturucu bağımlılığına karşı mücadeledeki zorlukları aktararak, "Ailelerden evlerine gidemeyenler ve kaçanlar var. İnsanlar çok farklı durumlara düşüyor. Öncelikle bu sorunun temeline inip satıcılığı sona erdirmemiz gerekiyor. Örneğin, Buca'da satıcıları engelledik, ama bu sorunun neden Türkiye genelinde bir harekete dönüşmesin? Eğer insanlar bu uyuşturucuya ulaşamazsa, kullanamazlar ve dolayısıyla herkes bir şekilde bırakmak zorunda kalır. Amacımız tamamen bu. İnşallah, bir yerden bir ışık yakmış oluruz." diye konuştu.

Hedef: Topluma yeniden kazandırma

Akset Kanmaz, bağımlılık tedavisiyle ilgili olarak, "Bir yaş kriterimiz yok; illa genç olması gerekmiyor, bağımlı olan herkese kapımız açık. Herkese bu projeyi ulaştırmaya çalışacağız. Geçtiğimiz hafta Genel Başkanımız Ümit Özdağ ile de görüştük ve bir toplantı yaptık. O da bize destek verip elinden gelen her imkanı sunuyor." sözleriyle Zafer Partisi'nden aldığı desteği dile getirdi.