İZMİR HABERLERİ

Zeytinde yeni sezon Bergama’da başladı!

İzmir Ticaret Borsası ve Bergama Ticaret Odası iş birliğiyle Bergama’da gerçekleşen zeytin ve zeytinyağı açılış töreninde, zeytinin bölgedeki kültürel ve ekonomik önemine vurgu yapıldı. Sektör temsilcileri, zeytinyağı üretimindeki kalite, verimlilik ve sürdürülebilirlik hedeflerinin altını çizdi.

GAMZE ESKİKÖY- İzmir Ticaret Borsası ve Bergama Ticaret Odası iş birliğinde ve Bergama Belediyesi destekleriyle İzmir Bergama ilçesinde Zeytinpark’da 2024-2025 Zyetin ve Zeytinyağı açılış töreni gerçekleştirdi. Açılış törenine, Bergama Belediye Başkanı Tanju Çelik, Bergama Kaymakamı Avni Oral, Bergama Ticaret Odası Başkanı Lütfü Kolat, İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Üyesi Erol Avni Bozkurt, Bergama İlçe Merkezi Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Selahattin Sezgin vr Dr. Öğr. Üyesi Erkan Serçe katıldı.

"2.5 Milyon zeytin ağacına sahibiz"

Bergama Kaymakamı Avni Oral: "Büyük bir emeğin ardından, zeytinimizin hasadına başlıyoruz. Zeytin, tarih boyunca barışın ve bilgeliğin simgesi olmuştur. Bizler de bu geleneği devam ettiriyoruz. En kaliteli zeytinyağını dönüştürüyoruz. Zeytin ağacı, bu toprakların en büyük zenginliklerinden birisidir. Tarihte, sıvı altın kaynağı olarak tanımlanmıştır. Bölgemizde zeytin tarımının çok iyi örnekleri vardır. Körfez, Ayvalık gibi bölgelerde zeytin tarımı ön plana çıkmaktadır. 66 bin dekarlık alanda tarım yapılmaktadır ve 2.5 milyon ağacımıza sahibiz. Havza olarak, Bergama, Aliağa ve Kınık'ta ise aslında ne kadar büyük bir potansiyele sahip olduğumuzu görebiliyoruz. Ancak yeterli örgütlenmeye sahip değiliz" ifadelerine yer verdi.

 "Kadın istihdamın ön plana çıkarılmasını istiyorum"

Açılış konuşmasını yapan Bergama Ticaret Odası Başkanı Lütfi Kolat, " 25 Mayıs 2023 yılımda odamızın toplantı salonunda bir hayalim olduğunu söylemiştim. Bu hayalin Bergama Kınık da zeytinyağı olacağını ve gelmeleri için hayam olduğun söylemiştim. Bununla ilgili çok ciddi çalışmalar yapıyoruz. Aslında bu tanıtımın sadece bir parçası. 40-50 yıldır zeytinciliğin önemini ön planda çıkarmak istiyorum. Bununla ilgili hikayeleri topladık. Yakın zamanda üreticilerle paylaşacağız. Zeytin ve zeytinyağımı zevkle tüketilir halde olmasını, Dünya ile yarışır halde olmak istiyoruz. Bu işin en önemli çiftçi ve köylüler toplumun özellikle zeytin işinde kadın istihdamın ön plana çıkarılmasını istiyorum" dedi.

"Doğal afetler zeytin üretiminde düşüşler yaşatıyor"

İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, Zeytini sadece bir tarım ürünü değil, kültür simgesi olduğunu belirtti. “ Akdeniz diyetinin temel taşlarından biri olan zeytinyağı, düzenli tüketildiğinde birçok hastalık riskini de azaltmakta ve bizlere şifa kaynağı olmaktadır. Bu nedenle, özellikle sağlıklı yaşam trendlerinin artmasıyla birlikte küresel zeytinyağı talebi de yükseliş göstermektedir” diyen Kestelli, “İnsanlar, daha doğal ve sağlıklı gıdalara yönelirken, zeytinyağı da bu taleplerin merkezinde yer almaktadır. Ancak, artan talebe rağmen, iklim değişikliği ve doğal afetler gibi faktörler, küresel zeytin üretiminin önünde riskleri de beraberinde getirmektedir. Son yıllarda yaşananları düşündüğümüzde bunu çok net görebiliyoruz. Son birkaç yıldır küresel zeytin ve zeytinyağı üretiminde ciddi düşüşler yaşanırken, fiyatlarda da tarihi yüksek değerler görülmüştür. Bu durum, piyasalarda dalgalanmalara, ticarette belirsizliklerin artmasına ve sektör temsilcilerinin zorlu bir süreçle karşı karşıya kalmasına neden olmuştur” ifadelerine yer verdi. 

"475 bin ton zeytinyağı üretimi bekliyoruz"

2023 yılı ile 2024 yılı kıyaslamasını yapan Kestelli, “Bu yıl açıklanan rekolte tahminine göre hedeflenen rakamı açıkladı. Kestelli, “Geçtiğimiz yıl ortalama bir sezon yaşasak da 2022 yılında tarihin en yüksek üretim seviyelerine ulaşmıştık. Bu sezon ise sektör, yeni bir rekora hazırlanıyor. Geçtiğimiz günlerde açıklanan rekolte tahmin çalışması sonucuna göre, 750 bin ton sofralık zeytin, 475 bin ton zeytinyağı üretimi bekliyoruz. Üretimdeki artışa paralel olarak ihracatta da rekor bir rakama ulaşabiliriz” dedi. 

Kestelli, önceliğin rakamsal büyüklüklere ulaşmaktan ziyade, verimliliğin ve kalite standartlarımızı yükseltmek olduğunun altını çizdi. "Markalaşma çalışmalarına ağırlık vermek ve sürdürülebilir zeytin uygulamalarını benimsemek olması gerektiğine inanıyorum” diyen Kestelli, “Bunları başardığımızda sadece zeytin üretiminde değil, pazarlamada da dünyanın en önemli birkaç ülkesinden biri olabiliriz. Bunun için de sektörün her paydaşına önemli görev ve sorumluluklar düşmektedir. Ülkemiz tarımına 133 yıldır hizmet eden İzmir Ticaret Borsası olarak biz de, çalışmalarımızı bu anlayışla planlıyoruz. Zeytin ve zeytinyağında hem üretimin hem de ticaretin gelişmesi için birçok proje yürütüyoruz” diye konuştu. 

Üretmin ve ticaretin gelişmesi için yürüttüğü projeleri örneklerini şu sözlerle açıkladı:

“Zeytinin üretilmesinden işlenip ana mamul halinde satılmasına kadar geçen süreçteki değer zinciri içinde zayıf olan, desteklenmesi ve geliştirilmesi gereken halkaların tespit edilerek politika önerilerinin geliştirildiği "Türkiye’de Zeytin-Zeytinyağı Değer Zinciri Analizi" isimli TAGEM projesini 2022 yılında tamamladık. Zeytin üretiminde sürdürülebilir istihdamı desteklemek, yeni nesil genç çiftçi profili oluşturmak ve zeytinliklerde tarım işçilerinin modern uygulamalara teknolojik dönüşüm ile geçişini kolaylaştırmak için yürüttüğümüz "Köklerimize Teknoloji ile Tutunuyoruz" isimli Avrupa Birliği projesini ise bu yıl içerisinde tamamladık. Zeytinyağında kalite bilincinin yerleştirilmesi için Borsamız bünyesinde oluşturduğumuz Zeytinyağı Tadım Panelimiz, Uluslararası Zeytin Konseyi tarafından bu yıl yapılan testlerde de başarılı oldu ve bir yıl daha IOC tanınırlığını devam ettirdi.İspanyol ve İtalyan ortaklarımızın da bulunduğu "Zeytin Değer Zincirinde Yenilikçi ve Sürdürülebilir Kümelenme Projesi" isimli Avrupa Birliği projemizin açılışını geçtiğimiz günlerde tamamladık” 

“Zeytin ağacına balta vurarak küstürmemeliyiz”

İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Şahin, "Bu topraklar ölümsüzlük ağacına sahip, üretim kısmına baktığımızda yağlık zeytinin en iyisini burada yetiştiriyoruz. Bu önümüzdeki süreç içinde bakanlığın sürdürdüğü yeni projelerle hem üreticilerimizin hem de sivil toplumların yanında olmaya devam edeceğiz. Bu alanlarda kadim bir bitki ve ürüne sahibiz. Bugün sezon açılışına davetlerinden dolayı teşekkür etmek istiyorum. Sezonun bereketli geçmesini diliyorum. Mümkün olduğu kadar dünya ile barışık olan bu barışçıl ağacın, balta vurarak küstürmemeliyiz." dedi.

“Çitçimize destek büyük önem taşımaktadır”

Bergama İlçe Merkezi Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Selahattin Sezgin, “Zeytin tarımında şirketleşme çok önemli bir yer tutmaktadır. Kurumsal yapılar faaliyet göstermiyor. Kooperatifler ve işletmelerin bir marka olarak çıkması, ambalaja ,dönüştürülmesi ve çiftçimize katkı sağlanması açısından büyük önem taşımaktadır. Zeytin, bu toprakların önemli örtüsüdür. Devletimiz bu konuda zeytin yetiştiriciliğinin artması için çeşitli politikalar geliştirmektedir. Üretimden kaliteye artırım yapmaya yönelik daha çok çaba sarf etmeliyiz. Markalaşma çok önemlidir. Bir yıllık emeğin sonunda, hasadını gerçekleştirdiğimiz zeytin ve zeytinyağımızın bol ve bereketli olmasını temenni ediyorum."

Ardından zeytin yağı tadımı yapılarak tören sona erdi