İzmir’in çeşitli bölgelerinde meydana gelen büyük orman yangınları, yalnızca doğal güzellikleri değil, aynı zamanda bölgenin ekosistem dengesini de  risk altına aldı. Ege Üniversitesi Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Dr. Hakan Çakıcı, yangınların uzun vadede hem çevresel hem de tarımsal sorunlara yol açtığını açıkladı.

''Arıcılık faaliyeti etkilendi''


Yangınların, İzmir ve çevresindeki tarım arazileri üzerinde geniş çaplı etkilerin olduğunu ve tarım arazileri özellikle meyve yetiştiriciliği gibi tarım faaliyetleri için kritik öneme sahip olduğunu belirten Çakıcı, "Çok fazla tarım alanımız yok, meyvecilik ve arıcılık faaliyetleri büyük oranda etkiledi. Bu, sadece tarımsal üretkenliği değil, aynı zamanda bölgenin ekonomik yapısını da tehdit ediyor" dedi.

''Sel riski artacak''


Yangınların ardından meydana gelen ağaç kaybının, yüzey akışını bozduğunu ve erozyon riskini artırdığını belirten Çakıcı, bu durumun geçmişte yaşanan felaketleri anımsattığını ifade etti. Çakıcı, "1990'lı yıllarda Yamanlar bölgesinde yaşanan büyük sel felaketi,  çok fazla sayıda can kaybı yaşattı.  Ağaçların azalması, yüzey akışını düzenleyen doğal bir dengeyi bozdu. Bu, kuvvetli yağışlar sırasında sel riskinin artamasına neden olacak.Derelere daha fazla yük bincek haliyle yüzey akışı fazla  tutunamayacak.Ağaçlar bu akışları kontrol ediyordu, şimdi ise bu işlevi kaybetmiş durumdayız, önümüzdeki günlerde sel taşkınlarını şehirlerde görebiliriz" şeklinde konuştu.


Dr. Hakan Çakıcı sözlerini şöyşe sürdürdü: ''Yangınların etkilerini azaltmak ve gelecekte benzer olayların önüne geçmek için hem yerel hem de ulusal düzeyde etkili bir strateji geliştirilmelidir,İzmir’deki orman yangınlarının sadece anlık bir felaket değil, aynı zamanda ekosistem ve tarımsal üretim üzerinde uzun vadeli olumsuz etkiler yaratacak bir durum''

Muhabir: GAMZE ESKİKÖY